Slachthuis Vion noemt pijnlijke bedwelming een “droomscenario”

Slachthuis Vion noemt pijnlijke bedwelming een “droomscenario”

Vion, de grootste slachterij van Nederland, presenteert met misplaatste trots de verbouwing van hun slachthuis in Groenlo. Het slachthuis stapt over van elektrisch verdoven naar CO2-bedwelmen. Deze manier van bedwelmen is echter ontzettend pijnlijk voor varkens. De dieren ervaren een lange periode van ademnood en blinde paniek voor ze het bewustzijn verliezen. En dat terwijl slachthuis Groenlo juist veel biologische varkens slacht.

“Droomscenario”

Vion Groenlo heeft een grote verbouwing uitgevoerd om het “dierenwelzijn naar een hoger niveau te tillen”. In dat kader worden varkens niet langer verdoofd met een elektrische schok, maar met CO2. Deze methode is echter een stuk pijnlijker en angstaanjagender voor de dieren, en zéker niet beter voor hun welzijn. In 2017 spraken wij Vion al aan op deze omstreden methode die ze al langer gebruiken in andere slachthuizen. We onthulden gruwelijke beelden van de doodsangst die varkens ervaren in de gaskamer. Maar Vion ging gewoon door met deze wrede methode en breidt die nu zelfs uit naar andere vestigingen. Vion noemt de nieuwe verdovingsmethode een “droomscenario” waarbij “het dierenwelzijn alle verwachtingen overtreft”. Voor de varkens betekent het alleen maar meer en langer lijden.

Halve minuut vol pijn en paniek

Bedwelming moet leed, stress en pijn juist zoveel mogelijk besparen. Daarbij geeft de wet ook nog eens aan dat het bedwelmen pijnloos moet gebeuren. Maar van CO2-bedwelming is allang wetenschappelijk vastgesteld dat het juist meer pijn veroorzaakt. De dieren ervaren veel pijn in de luchtwegen en krijgen het gevoel dat ze stikken. Het duurt wel een halve minuut voor ze hun bewustzijn verliezen. Die (laatste) halve minuut is gevuld met pijn, gillende doodsangst en wanhopige ontsnappingspogingen, waarbij de dieren elkaar vertrappen in hun pogingen om aan het gas te ontkomen.

Verbod

De overheid heeft al eerder aangekondigd dat CO2-bedwelmen niet diervriendelijk is en dat slachthuizen zouden moeten stoppen met deze methode. Ook de Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheden voor een verbod. Het is dan ook ronduit bizar dat Vion het dierenwelzijn wil verhogen met de pijnlijke CO2-vergassing. Varkens in Nood blijft strijden voor een verbod op CO2-bedwelming! Help je mee?

Deel dit artikel
Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.