Strenger toezicht slachthuis Gosschalk verlengd

slachthuis
Undercoverbeelden van Varkens in Nood onthulden hoe varkens dagelijks werden geschopt en geslagen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft besloten om het strengere toezicht op slachthuis Gosschalk met drie maanden te verlengen. De toezichthouder heeft niet genoeg vertrouwen in het slachthuis en wil de controles op dierenwelzijn nog niet versoepelen.

Wrede dierenmishandeling

Slachthuis Gosschalk raakte eerder dit jaar in opspraak door wrede dierenmishandeling. Undercoverbeelden van Varkens in Nood onthulden hoe varkens dagelijks werden geschopt en geslagen. Doodsbange dieren werden opgejaagd met pijnlijke stroomschokken. Onze oproep om het slachthuis te sluiten werd kort na het openbaren van de beelden uitgevoerd door demissionair minister Schouten. Pas acht weken later mocht Gosschalk de deuren weer openen, maar dan wel onder strikte voorwaarden.

Geen vertrouwen in slachthuis

Sinds Gosschalk weer open is, staat het slachthuis onder strenger toezicht van de NVWA. Er is een extra inspecteur aanwezig, de slachtsnelheid is omlaag gebracht en er hangen meer camera’s. De NVWA vindt deze maatregelen nog steeds nodig om misstanden te voorkomen. Daarom is het strengere toezicht met drie maanden verlengd. Een goed besluit voor de varkens, want dit soort gruwelijke misstanden zijn niet zomaar opgelost.

Er moet in álle Nederlandse slachthuizen strenger toezicht zijn! Teken hier de petitie.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.