Stro geeft varkens een beter leven

varkens met ruif
Een ruif vol stro is een enorme traktatie voor varkens in de vee-industrie! Het is een gezellige bezigheid voor de hele groep.

Varkens doen niets liever dan wroetend hun omgeving verkennen. Helaas is dat in een kaal hok niet mogelijk. Met stro in de stal kunnen varkens wél hun natuurlijke gedrag vertonen. Deze Sinterklaas laten we de varkens onderzoeken, wroeten en spelen door ze ruiven vol stro te geven. Hoe meer ruiven we uitdelen, hoe meer varkens we blij maken. Help jij ook mee? Geef een ruif vol stro cadeau!

Stro is de beste hokverrijking

Varkens die zich mateloos vervelen in een kaal hok: het is één van de grootste misstanden in de varkenshouderij. Als varkens de kans krijgen, zijn ze uren bezig met het verkennen van hun omgeving. In de natuur zoeken ze naar voedsel in een kilometers groot gebied. In een krap hok is dat niet mogelijk, er valt weinig te ontdekken. De varkens zijn geheel afhankelijk van het afleidingsmateriaal dat ze van de varkenshouder krijgen. Geschikte hokverrijking is daarom opgenomen in de Nederlandse wet: varkens moeten altijd beschikken over ‘voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen’. Stro is daarvoor heel geschikt. 

Een neus voor wroeten

Varkens hebben een sterke drang om te wroeten. Het is dé manier waarop een varken zijn omgeving onderzoekt. De behoefte om dit natuurlijke gedrag uit te voeren is zo groot, dat varkens zelfs in een kaal hok proberen te wroeten. De betonnen vloer, de voerbak en zelfs de oren en staarten van hokgenoten moeten eraan geloven. Met alle gevolgen van dien. Stro geeft varkens een gepaste uitlaatklep voor hun wroetgedrag. Ze kunnen erin scharrelen en erop kauwen zonder zichzelf of andere varkens te verwonden.

Einde aan verveling

Varkens blijven zich bovendien lang vermaken met stro. Op een ketting met een plastic balletje – vaak gebruikte hokverrijking – zijn varkens al snel uitgekeken. Maar stro in de stal verdrijft de verveling. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat varkens in hokken met stro een stuk actiever zijn dan varkens in een kaal hok. Ze zijn dan niet alleen drukker met wroeten, maar ook met rennen en spelen. Zelfs het vrolijke kwispelen met de staart zie je vaker dankzij stro.

Plezier voor de groep

Varkens hebben een beter leven in een stal vol stro. Maar ook een kleinere hoeveelheid stro in een ruif maakt al een groot verschil. Meerdere varkens kunnen stro uit de ruif trekken, terwijl hokgenoten kunnen spelen met stro dat op de vloer valt. Het plezier voor de hele groep voorkomt de gevechten die uitbreken als een groep varkens maar één speeltje krijgt om zich mee te vermaken.

Doneer een ruif vol stro

Alle varkens zouden de kans moeten krijgen om in stro te wroeten. Alleen zo komt er een einde aan de tergende verveling in de varkensstallen. Help jij mee het leven van de varkens in de vee-industrie een stukje vrolijker te maken? Doneer een ruif vol stro!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.