Stroomstootwapens zijn niet nodig

Varken krijgt stroomstoot op gezicht
Stroomstoten zijn niet alleen onnodig maar ook in strijd met de Nederlandse wet. Foto: Varkens in Nood

Varkens opjagen met pijnlijke stroomstoten. Dat lijkt in de veehouderij een normale manier om dieren sneller te laten lopen. Grote onzin, want het kan ook anders. Stroomstoten zijn niet nodig als varkens met geduld worden behandeld. Daarbij zijn tasers ook in strijd met de Nederlandse wet; het is verboden om dieren onnodig pijn te doen. Hoogste tijd dus voor een algeheel verbod op stroomstootwapens in de veehouderij!

Angst in vrachtwagen en slachthuis

Het transport naar het slachthuis is voor varkens een angstaanjagende situatie. Ze worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald en komen voor het eerst van hun leven buiten. Dan gaan ze op weg naar het slachthuis in een vrachtwagen in vol vreemde geuren, harde geluiden en onbekende mensen. Varkens voelen zich pas veilig als ze hun omgeving grondig hebben onderzocht maar daar krijgen ze geen tijd voor. Een varken dat even vertwijfeld stilstaat, krijgt al snel een schok met de taser.

Tasers zorgen voor paniek

Varkens pijnigen met stroomstoten terwijl ze al doodsbang zijn, maakt de situatie onnodig erger. Het veroorzaakt alleen maar meer angst, en bange varkens lopen juist minder goed door. Ze vallen vaker en proberen te ontsnappen. Tasers werken dus averechts en vergroten het risico op blessures en verwondingen. Het vervoeren en slachten van varkens is al ellendig genoeg zonder extra pijn en paniek.

Het kan ook anders

Varkens vooruit drijven kan ook zonder pijn. Bijvoorbeeld door rustig achter varkens aan te lopen met een ‘opdrijfschot’. Het schot wordt gebruikt als een blokkade die voorkomt dat varkens zich omdraaien en de andere kant oplopen.

Ook helpt het om varkens rustig in kleine groepjes te laten lopen en te voorkomen dat ze schrikken van harde geluiden of uitglijden op gladde vloeren.

Opdrijfschot
Met een opdrijfschot kun je varkens rustig en zonder pijn voortbewegen

Onnodig dierenleed in strijd met de wet

Varkens opdrijven met elektrische schokken veroorzaakt onnodig leed en daarmee zijn tasers in strijd met de Nederlandse wet. Tijd om te stoppen met tasers!

Wil jij ook een einde aan het gebruik van stroomstootwapens op dieren? Teken nu de petitie voor een verbod!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.