Succes: minister Schouten sluit slachthuis Gosschalk

Medewerker slachthuis slaat varkens
Slachthuis Gosschalk in Epe is per direct gesloten. Dit voorkomt dat nog meer dieren het slachtoffer worden van mishandeling.

Slachthuis Gosschalk in Epe moet van minister Schouten per direct voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Dit besluit is een reactie op de undercoverbeelden die Varkens in Nood deze week onthulde.

Ernstige dierenmishandeling

Op de beelden is te zien hoe varkens en koeien in het slachthuis dagelijks ernstig mishandeld worden. Varkens in Nood startte een petitie voor de sluiting van slachthuis Gosschalk, die werd in korte tijd meer dan 40.000 keer ondertekend. Ook de Tweede Kamer drong aan op sluiting. Varkens in Nood deed daarnaast aangifte van dierenmishandeling. Het Openbaar Ministerie is naar aanleiding van de aangifte een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Controles slachthuizen moeten beter

Wij zijn enorm blij dat slachthuis Gosschalk per direct is gesloten, dit voorkomt dat nog meer dieren het slachtoffer worden van mishandeling. Daarnaast is dit een belangrijk signaal naar alle andere slachthuizen die hun zaken niet op orde hebben.

We hopen dat de NVWA nu ook inziet dat het huidige cameratoezicht en de controles door inspecteurs op zichzelf niet voldoende zijn om misstanden te voorkomen. Als we serieus een einde willen maken aan dit soort wangedrag dan moet het cameratoezicht worden uitgebreid tot alle ruimtes waar zich levende dieren bevinden. Ook moeten de camerabeelden gecontroleerd worden door een onafhankelijke partij buiten het slachthuis.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.