Supermarkten, stop met goedkoop vlees!

19 augustus 2020
Varkens zonder keurmerk

Supermarktklanten zijn klaar met goedkoop vlees zonder keurmerk. Dit vlees komt van dieren met een afschuwelijk leven. Varkens in Nood zet al jaren druk op supermarkten om alleen nog vlees met het Beter Leven keurmerk aan te bieden. Waar wachten ze nog op?

Goedkoop vlees veroorzaakt dierenleed

Varkens met een Beter Leven keurmerk hebben een minder ellendig bestaan dan varkens zonder keurmerk. Zo krijgen ze iets meer ruimte en vervelen zich minder door beter afleidingsmateriaal. Helaas is er in de Nederlandse supermarkten nog steeds varkensvlees zonder keurmerk te vinden.

Varkens in Nood strijdt er al jaren voor dat supermarkten alleen nog vlees mét Beter Leven keurmerk verkopen. En niet zonder succes! Zo’n 70 procent van het verkochte varkensvlees heeft inmiddels een keurmerk. Dat is mooi, maar het kan nog veel beter. Dat bleek ook deze zomer uit nieuws van de Dierenwelzijnscheck: meer dan de helft van de supermarkten verkoopt BBQ-pakketten met varkensvlees zonder keurmerk.

Klant wilt verbetering

Nu blijkt dat klanten in de supermarkt ook klaar zijn met goedkoop vlees zonder keurmerk. LTO Nederland liet een onderzoek uitvoeren naar de mening van klanten over de prijs van hun boodschappen. Het resultaat? Een meerderheid van 62 procent vindt dat aanbiedingen van kiloknallers, dus vlees zonder keurmerk tegen een extra lage prijs, uit de supermarkten moeten verdwijnen. 

Niet bewust van keurmerken

Uit dit onderzoek bleek ook dat voor de meeste mensen de prijs niet bepalend is voor hun keuze. Voor slechts 27 procent geeft de prijs de doorslag. Een iets duurder stukje vlees met Beter Leven keurmerk zou dus geen probleem moeten zijn. Helaas blijkt ook dat de meeste mensen in de supermarkt niet goed naar etiketten kijken. Ze gaan dus nog niet speciaal op zoek naar vlees met keurmerk, maar geven wel aan hiervoor te willen betalen.

Supermarkten moeten aanbod veranderen

Het is tijd dat supermarkten zich aanpassen. Als ze alleen nog varkensvlees aanbieden met Beter Leven keurmerk, dan koopt de klant dat zonder morren. Geen vlees meer zonder keurmerk is voor het welzijn van de varkens een stap in de goede richting.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)