Vaccin tegen Afrikaanse varkenspest nog ver weg

Close-up van jonge big
Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest kunnen we onze varkens niet beschermen: er is geen vaccin. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

In meerdere landen proberen wetenschappers een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest te ontwikkelen. Maar een goed werkend vaccin is nog ver weg. Daarom vragen we de minister om de ontwikkeling van vaccins te versnellen, maar tegelijkertijd het aantal varkens en varkenshouderijen naar beneden te brengen.

‘Uitstampen’

Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest kunnen we onze varkens niet beschermen: er is geen vaccin. Zelfs als er wel een vaccin zou bestaan, dan mogen varkenshouders dat niet preventief gebruiken. Vanwege handelsbelangen hebben Nederland en de Europese Unie namelijk een non-vaccinatiebeleid. Wij beschermen onze dieren niet tegen ziektes, maar maken ze dood bij een uitbraak. ‘Uitstampen’ heet dat.

Ontwikkeling vaccin gaat langzaam

Wij vinden dat dat absoluut niet kan en pleiten voor preventieve vaccinatie. Op dit moment werken wetenschappers uit meerdere landen aan een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Maar ondanks kleine doorbraken, gaat de ontwikkeling erg langzaam. En zelfs áls het lukt, dan duurt het daarna waarschijnlijk nog jaren voordat het vaccin is goedgekeurd door de Europese Unie.

Grote kans op uitbraak

Dat is een probleem, want Afrikaanse varkenspest kan al veel eerder in Nederland uitbreken. Volgens de ‘deskundigengroep dierziekten’ is de kans medium tot hoog dat de virusziekte binnen 5 jaar ons land binnenkomt.

Minister, maak haast met vaccin!

Daarom vragen we minister Staghouwer in onze brandbrief om meer te doen voor de snelle ontwikkeling van een vaccin. Ook vinden wij dat de minister zich ervoor moet inzetten dat heel de EU kiest voor preventief vaccineren. Naar aanleiding van onze campagne hebben PvdA en GroenLinks Kamervragen gesteld over de ontwikkeling van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. De partijen willen onder andere weten hoeveel geld Nederland hieraan uitgeeft.

Minder bedrijven en minder dieren

Een vaccin komt waarschijnlijk te laat voor de varkens in Nederland. Daarom vragen we de minister om ook andere maatregelen te nemen en daarmee massale ruimingen te voorkomen! Wil jij ook dat de minister nu actie onderneemt? Laat je stem horen en teken de brandbrief!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.