Varkens in Nood dient klacht in tegen varkenstransporteurs en VION (video)

In bovenstaande video, is te zien hoe varkens in meerdere stilstaande trailers bijna bezwijken onder de hitte. De chauffeurs met volgeladen wagens staan lang te wachten voor de slachterij van VION in Boxtel. Dit is onacceptabel, daarom hebben we een klacht ingediend bij de NVWA.

De vrouw, die de beelden doorspeelde aan Varkens in Nood, vertelde: “Het gaat om VION. Daar staat het vaak zo vol met vrachtwagens vol varkens, dat ze de chauffeurs wegsturen, maar die moeten dan ergens uren stil staan in deze hitte. De varkens lijden echt verschrikkelijk. Ze schreeuwen, snakken naar lucht en in de eerste vrachtwagen lijken de meeste varkens al half bewusteloos op de grond te liggen. Het is 34 graden buiten.”

Hittestress

In stilstaande wagens kan de temperatuur snel oplopen. Een aantal varkens vertoont volgens onze dierenarts tekenen van hittestress, zoals bloeddoorlopen ogen en moeite met ademen. Bij één van de trailers zijn de roosters ook nog dicht. Dit is een onnodige aantasting van het dierenwelzijn.

Voldoende zorg bieden is een verantwoordelijkheid

Varkens in Nood verzoekt de NVWA de kwestie te onderzoeken. Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood : “De zomer is nauwelijks begonnen, maar nu al begint de ellende voor varkens op transport. Vorig jaar ontvingen we vergelijkbare berichten over lange wachttijden bij VION. Blijkbaar hebben slachterij en/of transportbedrijven de planning nog altijd niet op orde. Vandaar onze klacht” 

Deel dit artikel