Varkens in Nood spreekt bij het Hof van Justitie over varkensbaron Straathof

Marienheem
Een andere megastal van Straathof

De zaak rond een vergunning voor uitbreiding van de beruchte varkensbaron Straathof is nog steeds bezig. Varkens in Nood kreeg donderdag 30 januari het woord bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. De aan Straathof verleende vergunning is misschien in strijd met de Europese regelgeving.

Mocht dit zo zijn, dan kan enorme gevolgen hebben voor de hele Nederlandse veehouderij.

Varkensfabriek Straathof

De gemeente Echt-Susteren gaf omstreden varkensbaron Adriaan Straathof in 2017 toestemming voor een forse uitbreiding van een bestaande varkensfabriek. Varkens in Nood verzet zich fel tegen deze nieuwe varkensfabriek. Alle voorgaande misstanden bij Straathof liggen ons immers nog vers in het geheugen.

Tijdens het onderzoek naar de vergunning viel het ons op dat de ontwerpvergunning niet op de juiste wijze was gepubliceerd. Ook werd de groep mensen die bezwaar kon maken tegen de vergunning ten onrechte ingeperkt.

Vergunning in strijd met Europese wet

Varkens in Nood heeft deze oneerlijke procedure gemeld bij de rechtbank Limburg, en ontdekte dat deze gang van zaken waarschijnlijk in strijd is met het Verdrag van Aarhus. Dat Europese verdrag garandeert bij dit soort zaken de toegang van burgers tot de rechter. De Nederlandse rechter kwam er niet uit en verwees de kwestie door naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daar is gevraagd om de juiste uitleg van dit Europese verdrag.

Grote gevolgen

In de maanden voor de hoorzitting werd duidelijk dat Varkens in Nood weleens in het gelijk zou kunnen worden gesteld in deze zaak. Dit zou betekenen dat honderden, misschien wel duizenden, omgevingsvergunningen onjuist zijn verleend. De uitspraak van het Hof zou dus grote gevolgen kunnen hebben voor Nederlandse varkenshouders.

Daarnaast zal de uitspraak ook gevolgen hebben voor andere EU-landen. De nationale wetgeving van lidstaten hoort immers in lijn te zijn met Europese wetgeving. Niet alleen Nederland, maar ook andere lidstaten volgen de procedure dan ook nauwlettend.

Het Hof ontving zelfs een aantal ingewikkelde brieven waarin tegenstanders probeerden aan te tonen dat Varkens in Nood ongelijk heeft. Tijdens de hoorzitting waren naast de advocaten van Nederland, ook advocaten van Ierland aanwezig, evenals advocaten van de Europese Commissie.

Juridische procedures tegen Straathof

Marcel Middelkamp, de jurist en milieudeskundige van Varkens In Nood, kreeg tijdens de zitting het eerste woord. De advocaten van de Europese Commissie gaven Varkens in Nood deels gelijk. Het Hof van Justitie was erg kritisch naar de Nederlandse Staat.

De Advocaat-Generaal van het Hof zal op 21 april 2020 advies uitbrengen. Op basis van dit advies zal het Hof vervolgens uitspraak doen. Na deze uitspraak is de rechtbank Limburg weer aan zet.

Met dit soort juridische procedures houden we al een aantal jaren de (her)bouw en uitbreiding van de stallen van Straathof tegen. Op deze manier besparen we een hoop dierenleed! Omdat dit kostbare procedures zijn, kunnen we dit niet doen zonder jouw hulp.

Help je mee in de strijd tegen varkensbaron Straathof?

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!