Varkensbaron Straathof moet gestopt worden

Varken achter tralies

Vandaag op EenVandaag, radio en tv: Straathof blijft maar stallen uitbreiden ondanks het feit dat hij in Duitsland geen dieren meer mag houden. De Tweede Kamer stemde al voor een houdverbod. Waarom komt minister Schouten niet in actie?

Beroepsverbod

In de zomer van 2017 kwamen 24.000 varkens om in de ergste stalbrand in Nederland ooit. De Knorhof – waar varkens dicht op elkaar lagen in een onveilige stal van twee verdiepingen hoog – brandde tot de grond toe af. De eigenaar van de stal, Adriaan Straathof, heeft in Duitsland al zoveel overtredingen begaan, dat het hem daar is verboden nog langer dieren te houden. Maar in Nederland wordt hem geen strobreed in de weg gelegd om zijn megastallen te bouwen en zelfs nog uit te breiden. Onacceptabel. Varkens in Nood startte een petitie om Straathof ook hier een beroepsverbod te geven. Ruim 63.000 mensen tekenden.

Tweede Kamer wil een verbod

De Tweede Kamer riep vervolgens de minister via een motie op om in actie te komen. Veehouders met een beroepsverbod moeten volgens de Kamer op een Europese zwarte lijst komen, zodat ze nergens in Europa meer dieren mogen houden. Na twee jaar heeft de minister dit nog niet voor elkaar. Overtreders kunnen nog steeds zonder problemen een bedrijf starten over de grens. De SP, D66 en de Partij voor de Dieren willen net als wij dat het houdverbod er nu écht komt.

Varkensbaron Straathof is geen varkenshouder maar een harde ondernemer. Hij ‘produceert’ op enorme schaal biggen voor zo laag mogelijke kosten.

Varkens in Nood

Juridische procedures

Straathof wil, ondanks het Duitse houdverbod, zijn Nederlandse stallen uitbreiden en de Knorhof weer opbouwen. Wéér is hij van plan om daar duizenden varkens te houden in een megastal van twee verdiepingen hoog. Wij zijn meerdere juridische procedures gestart. Zo hebben we beroep aangetekend bij de rechtbank Limburg tegen de verlening van een vergunning in Koningsbosch, waar Straathof een stal wil verbouwen tot een ‘varkensfabriek’ met een productie van zo’n 150.000 biggen per jaar. Dit beroep wordt deze maand behandeld. Er loopt ook een zaak om de huidige omgevingsvergunning voor een nieuwe Knorhof in Erichem in te trekken.

Genoeg is genoeg

Varkensbaron Straathof is geen varkenshouder maar een harde ondernemer. Hij ‘produceert’ op enorme schaal biggen voor zo laag mogelijke kosten. Dierenwelzijn staat niet op de kaart en er zijn vaak overtredingen in zijn stallen geconstateerd. Als het aan ons ligt dan komt er geen megastal meer bij in Nederland.

Door de vergunningen van Straathof structureel en juridisch aan te vechten, willen wij de bouw van nieuwe megastallen voorkomen. Help jij ons strijden tegen Straathof?

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.