Varkensbaron Straathof zet stal te koop

De stal in Mariënheem
De stal van Straathof in Mariënheem die nu te koop staat.

Groot nieuws! Door één van de geplande varkensfabrieken van Adriaan Straathof wordt definitief een streep gehaald. Gisteren kondigde het bedrijf aan dat de megastal in Mariënheem verkocht gaat worden. Dat is alvast één stal minder in Nederland voor de beruchte varkensbaron.

Weerstand tegen Straathofs megastallen

Er was enorm veel protest tegen de geplande megastal in Mariënheem. Na de gruwelijk brand in de Knorhof, waarbij 24.000 varkens stikten en verbrandden, groeide het protest tegen de varkensmagnaat. Straathof had al een beroepsverbod in Duitsland wegens herhaalde welzijnsschendingen. Toch kon hij in Nederland gewoon zijn bedrijven voort zetten en uitbreiden. Varkens in Nood startte een petitie die door meer dan 63.000 mensen werd ondertekend. Daarnaast tekende we een protest aan tegen de nieuwbouw van de Knorhof en de uitbreiding van een andere megastal. Deze zaken lopen nog.

One down

Een van de stallen komt er nu in ieder geval niet, zoveel is duidelijk. Straathof zet het bedrijf in Mariënheem (waar op dit moment geen varkens leven) te koop, ondanks dat de vergunningen om het bedrijf te verbouwen en ook om er extra stallen bij te bouwen dit jaar eindelijk rond waren. Naar de oorzaak is het gissen. Het massale protest van dierenwelzijnsgroepen, omwonenden en milieugroepen zal ongetwijfeld invloed hebben gehad. Hoe dan ook, één Straathofstal minder in Nederland is een goede zaak. Het laat ook zien dat protesteren tegen misstanden écht effect kan hebben.

Hoe verder?     

Het is de vraag wat er nu gebeurt met de stal. Wij blijven actie voeren tegen de andere stallen van Straathof. Hopelijk heeft het protest ook daar effect, zodat er niet kan worden uitgebreid, en zodat de vreselijke Knorhof niet kan worden herbouwd, met tienduizenden varkens in twee etages boven elkaar.

Mariënheem laat zien dat dit soort varkenshouderijen in Nederland niet meer welkom is!

Wil je ons helpen in de strijd voor de varkens en tegen Straathof? Doneer dan!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)