Wilde zwijnen op gruwelijke wijze afgeschoten

28 april 2020
Wild zwijn

De regels voor het afschieten van wilde zwijnen zijn flink versoepeld in Noord-Brabant en Limburg. De zoveelste buiging voor de belangen van de intensieve veehouderij. Nieuw is dat jagers nu ook een vangkooi mogen gebruiken. Ze vangen wilde zwijnen in kooien en schieten de doodsbange en weerloze dieren vervolgens één voor één dood. De vangkooien worden gefinancierd door de overheid.

Afrikaanse varkenspest

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) maakt zich grote zorgen over de oprukkende Afrikaanse varkenspest (AVP), een zeer besmettelijke virusziekte bij varkens. De angst is groot dat het virus Nederland bereikt en zich verspreidt onder varkens. Hoewel deskundigen stellen dat niet wilde zwijnen maar mensen de grootste oorzaak zijn van de verspreiding van AVP, blijven varkenshouders inzetten op het afschieten van alle wilde zwijnen. Daarbij worden steeds wredere methodes toegestaan.

Het afschieten gaat niet snel genoeg

De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben beide ontheffing verleend voor het gebruik van een vangkooi. Het afschieten van wilde zwijnen gaat namelijk niet snel genoeg. Daarom stellen provincie en gemeenten subsidie beschikbaar om ervoor te zorgen dat ‘de juiste middelen’ kunnen worden ingezet. De mogelijkheid om vangkooien in te zetten, is enthousiast ontvangen.

“Nu schieten we af en toe een zwijn, maar met de vangkooi verwachten we er veel meer te kunnen vangen,” vertelt jachtopziener Cees van den Boer in een artikel op de website Nieuwe Oogst. Hij kreeg subsidie om een vangkooi te maken. Ook varkensboer Kuipers mocht een kooi ontwerpen met een bijdrage van de gemeente.

Gruwelijke dood

Op videobeelden uit het buitenland is te zien hoe de vangkooien werken. Schokkende beelden tonen hoe de zwijnen, jong en oud, worden gevangen en gedood. De wilde zwijnen worden gelokt met voer, waarna de kooi over hen heen valt. De weerloze zwijnen worden vervolgens van dichtbij doodgeschoten door ‘jagers’ terwijl de extreem angstige dieren vergeefs proberen te ontsnappen.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de inzet van vangkooien door zwijnenjagers. De partij vraagt minister Schouten onder meer om aan te geven welke alternatieven er zijn onderzocht om elke vorm van onnodig dierenleed te voorkomen. Het mag duidelijk zijn dat het gebruik van vangkooien zeer wreed is. Hoe is het mogelijk dat deze gruwelijke methode ook in Nederland is toegestaan?

Stop transporten NU!

Niet de wilde zwijnen zijn het probleem, maar de intensieve varkenshouderij. Vanuit Nederland worden jaarlijks honderdduizenden biggen op transport gezet naar landen waar AVP heerst. Iedere keer als een vrachtwagen uit besmet gebied terugrijdt naar Nederland, kan een virus meeliften en zich hier verspreiden.

Als we onze dieren echt willen beschermen en het risico op een uitbraak zoveel mogelijk willen voorkomen, dan moeten er strenge regels komen. Een verbod op het verplaatsen van vee in vrachtwagens, en een rigoureuze inkrimping van de veestapel zijn verreweg de meest efficiënte maatregelen.

Varkens in Nood pleit dan ook voor een stop op internationale transporten! Heb jij de petitie al getekend?

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)