Zeldzame varkens trekken honderden bezoekers

Zeldzame varkens trekken honderden bezoekers
Ons evenement brengt mensen oog in oog met het varken. En dat is bijzonder, want hoe vaak kom je ze nou tegen? 99% zit opgesloten in de intensieve veehouderij. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Afgelopen zaterdag openden acht vijfsterren-varkensboeren de deuren om hun varkens met krulstaarten te laten zien. Honderden bezoekers maakten kennis met deze zeldzame dieren. Zeldzaam? Ja, want slechts 1% van alle Nederlandse varkens heeft een krulstaart. Bij de overige 99% wordt de staart op jonge leeftijd afgebrand.

Staartbijten

Van de 11 miljoen Nederlandse varkens, leven er 10,9 miljoen in potdichte stallen. In de vee-industrie hebben de dieren een ellendig bestaan in krappe, betonnen hokken zonder enige vorm van afleiding. Uit verveling en frustratie bijten ze in elkaars staarten. Om dat te voorkomen, worden niet hun leefomstandigheden verbeterd, maar hun staarten afgebrand.

Vijfsterrenvarkens

Tijdens ons Weekend van het Varken kunnen mensen met eigen ogen zien hoe varkens mét krulstaarten leven. De varkens van vijfsterrenboeren staan in de buitenlucht met hun poten in de aarde en kunnen de hele dag naar hartenlust wroeten. Ze hebben genoeg te doen, voldoende ruimte en frisse lucht, en bijten dan ook niet in elkaars staarten.

Weekend van het Varken 2023
De varkens van vijfsterrenboeren hebben een leven dat past bij hun natuurlijke behoeftes. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Zeldzame dieren

Met het Weekend van het Varken maken we mensen duidelijk hoe zeldzaam varkens met een krulstaart zijn. De varkens van de vijfsterrenboeren zijn een schril contrast met de miljoenen varkens die opgesloten zitten in de kale hokken van de intensieve veehouderij.

Weekend van het Varken 2023
Vijfsterrenvarkens hebben genoeg te doen, voldoende ruimte en frisse lucht, en bijten dan ook niet in elkaars staarten.  Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Doe mee met de fotowedstrijd!

Heb jij afgelopen zaterdag een vijfsterrenboer bezocht en heb je een prachtig krulstaartkiekje gemaakt? Stuur deze dan voor 18 september naar info@varkensinnood.nl en maak kans op een linnen Varkens in Nood-tas!

Weekend van het Varken 2023
E-mail ons je mooiste krulstaartkiekje en maak kans op een prijs! Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood
Deel dit artikel