Staatssecretaris Van Dam: “Aantal biggetjes per worp moet omlaag.”

Biggen op rooster

Een positief geluid: Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft gereageerd op onze nieuwe campagne tegen biggensterfte. Hij vindt dat biggen bij hun moeder moeten kunnen drinken en dat het aantal biggen per worp beperkt moet worden.

Recordaantal biggen sterven door toenemende worpgrootte

In de natuur krijgt een varken 5 á 6 biggen per worp. In de vee-industrie zijn dat er inmiddels 15,6. Door deze abnormale worpgrootte komen veel biggen al zwak ter wereld. Ze worden hierdoor sneller ziek, hebben een grotere kans om doodgedrukt te worden door de zeug, verhongeren of worden vanwege hun zwakte zelfs doodgeslagen door de boer. De laatste cijfers tonen aan dat de biggensterfte is gestegen van 12,6% in 2009 naar 13,8% in 2015. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog. Reden voor ons om te starten met een nieuwe campagne.

Van Dam wil verklaring van varkenssector

Onze actie heeft in drie dagen tijd veel losgemaakt: het NOS journaal besteedde aandacht aan de biggensterfte, al meer dan 35.000 mensen ondertekenden onze petitie en we ontvingen ruim 5.000 reacties via Facebook en andere kanalen. In Den Haag konden ze daar niet omheen: Staatssecretaris Van Dam wil van de vertegenwoordigers van de varkenshouderij een verklaring voor de stijging van de biggensterfte. In 2009 (toen we ook campagne voerden) lag er namelijk een plan van aanpak om binnen 10 jaar de biggensterfte met 15-20% te verminderen. Deze belofte van de sector moet volgens Van Dam alsnog nagekomen worden. Hij vindt dat er een einde moet komen aan de toename van het aantal biggen per worp. 'Uitgangspunt is dat biggen bij hun eigen moeder kunnen drinken', laat hij weten. Nu is het regelmatig zo dat een moedervarken niet genoeg spenen heeft om al haar biggen te voeden.

SP en Kamer vragen opheldering

De Kamer wil een brief van het ministerie met uitleg over de biggensterfte. Daarnaast heeft de SP-fractie opheldering gevraagd aan staatssecretaris Van Dam. De partij wil weten wat er gebeurd is met de plannen uit 2009 om de biggensterfte terug te dringen. Ook wil de SP dat destructiebedrijf Rendac de gegevens openbaar maakt over het aantal dode varkens dat jaarlijks bij de varkenshouderijen wordt opgehaald.

Woorden omzetten in daden

Het is goed om te zien dat onze campagne nu al effect heeft. Tot nu toe hebben we mooie woorden gehoord, maar het is nog wachten op daden. Varkens in Nood zet haar campagne en petitie daarom voort en eist dat er regels komen om de biggensterfte te verminderen.

In onze petitie vragen wij om de volgende maatregelen:

  • Op Europees niveau afspraken over beperking van het aantal biggen per zeug per jaar en een maximum aan het aantal dieren dat op de boerderij sterft.
  • Controle op zieke, gewonde en dode dieren.
  • Een doordachte en humane oplossing om ernstig zieke of gewonde dieren uit hun lijden te verlossen.
  • Duidelijke richtlijnen wanneer de dierenarts moet ingrijpen.
  • Een verplicht ‘plan van aanpak’ voor bedrijven met een biggensterfte hoger dan 10%.
  • De ontwikkeling van systemen zoals de Pro Dromi kraamstal, om zeugen en biggen een beter leven te geven.

Ook willen we dat er richtlijnen in het Beter Leven Keurmerk worden opgenomen omtrent de worpgrootte en biggensterfte.

Deel dit artikel