Museumplein decor van reusachtig kunstwerk 'Ode aan het Varken'

Ode aan het Varken Museumplein

Vanochtend onthulde Dolf Jansen een reusachtig varken op het Museumplein. Het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ van kunstenares Jantien Mook verbeeldt een vreugdesprong, een sprong naar de vrijheid die ieder dier verdient. Ode aan het Varken is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij.

Ga het gesprek aan

Het rondreizende kunstwerk is na de onthulling vorig jaar door heel het land gereisd om aandacht te vragen voor de erbarmelijke omstandigheden van veel dieren in de intensieve veehouderij. De komende maand staat Ode aan het Varken op het Museumplein in Amsterdam. Dolf Jansen, bij de onthulling: “Dit kunstwerk zegt wat een varken is, hoe het kan zijn en hoe wij ernaar kunnen kijken. Maar dat doen we vaak liever niet, want we hebben ze liever  buiten het zicht, in kooien en achter hekken.”  Afsluitend citeert Jansen de kunstenares Jantien Mook. “Ode aan het Varken is heel simpel. Het is de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk leven wezen behoefte aan heeft. Dat heb ik in het werk gestopt.”

Varkens verdienen beter

Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood, was betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk. Schouten: “Ik vind het een prachtig kunstwerk. Het straalt precies uit wat alle varkens nodig hebben: vrijheid en lol. Varkens in intensieve veehouderij leven in stallen van beton en kunnen niet wroeten of een sprintje trekken. Dat is schandalig. Ik hoop dat mensen door dit varken te ontmoeten, inzien dat varkens iets anders nodig hebben en iets beters verdienen.”

Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ tegen kooien in de veehouderij

Het burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed: dieren hebben geen mogelijkheid tot natuurlijk gedrag, raken vaak gewond en lijden aan hevige stress en frustratie. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Meer dan 140 organisaties uit heel Europa, waaronder in Nederland naast CIWF Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier, slaan de handen ineen en ondersteunen het burgerinitiatief.

In een jaar tijd worden ruim 1 miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen. Sinds de start in september vorig jaar hebben al meer dan een miljoen mensen het burgerinitiatief ondertekend, waaronder 120.000 Nederlanders. De organisaties gaan door met het verzamelen van handtekeningen om een zo groot mogelijke impact in Brussel te maken.

Het burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ is hier te ondertekenen.

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de steun van World Animal Protection, Varkens in Nood, CIWF Nederland en de Partij voor de Dieren.

Deel dit artikel