Boetes voor transportbedrijven die varkens mishandelden met tasers

Varken op transport met taser
De varkens kunnen geen kant op terwijl ze keer op keer elektrische schokken krijgen op gevoelige lichaamsdelen.

Vier transportbedrijven hebben boetes gekregen voor het misbruiken van tasers op varkens. Het misbruik kwam aan het licht door undercoverbeelden van Varkens in Nood. Het is een goede zaak dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit misbruik bestraft, maar waar blijft het beloofde verbod?

Overtreding transporteurs

Onze beelden onthulden hoe varkens op transport systematisch worden mishandeld met tasers. Dat is niet alleen ontzettend pijnlijk, maar ook verboden. Volgens Europese regels moet het gebruik van stroomstoten zoveel mogelijk worden vermeden. De taser mag uitsluitend worden ingezet als een volwassen varken weigert te lopen, terwijl het dier genoeg ruimte vóór zich heeft om naartoe te bewegen. Het varken mag in dat geval slechts een enkele schok van één seconde krijgen op de spieren van de achterpoten. De taser mag niet worden gebruikt op andere lichaamsdelen en het herhaaldelijk toedienen van schokken is ook verboden. Op onze undercoverbeelden werden al deze regels voortdurend overtreden.

Boetes

De NVWA onderzocht de betreffende bedrijven na handhavingsverzoeken van Varkens in Nood. Alle transporteurs kregen een verdubbelde bestuurlijke boete van 3.000 euro. Een van de bedrijven ontving daarnaast ook een last onder dwangsom. Als deze transporteur opnieuw de fout ingaat, volgt een boete van 25.000 euro per overtreding, met een maximum van 100.000 euro.

Het is goed nieuws dat de NVWA serieus werk maakt van deze overtredingen maar het blijft afschuwelijk dat tasers nog steeds mogen worden gebruikt. Hoe lang is minister Adema nog bezig met het verbod?

Verbod op tasers

De undercoverbeelden veroorzaakten eind 2022 grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging. Landbouwminister Adema beloofde direct een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur en de Tweede Kamer stemde met overgrote meerderheid voor een motie om dat verbod zo spoedig mogelijk te implementeren. Het streven van eind 2023 is niet gehaald, maar wij rekenen erop dat de minister de regelgeving nog dit kwartaal naar beide Kamers stuurt. Varkens in Nood blijft druk uitoefenen tot dit verbod daadwerkelijk een feit is!

 

Dit project is tot stand gekomen met steun van het Dinamo Fonds.

Deel dit artikel
Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.