Camera’s in slachthuizen worden verplicht

Varkens worden opgedreven in het slachthuis
Met cameratoezicht worden veel meer misstanden geregistreerd én bestraft.

Goed nieuws: cameratoezicht wordt verplicht in Nederlandse slachthuizen! Minister Schouten gaat hiervoor een wetsvoorstel voorbereiden. Met een wettelijke verplichting voor cameratoezicht komen meer overtredingen aan het licht en worden dieren in het slachthuis beter beschermd. Daarmee zijn we weer een stap dichterbij effectief toezicht tijdens de slacht.

Toezicht moet strenger

Minister Schouten kondigde de nieuwe maatregel aan naar aanleiding van onze undercoveractie in slachthuis Gosschalk. De gruwelijke beelden van dierenmishandeling in het slachthuis veroorzaakten grote verontwaardiging in Nederland, ook onder politici. Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd gevraagd om het cameratoezicht in alle slachthuizen te verscherpen. Een wettelijke verplichting om camera’s op te hangen is daarin een belangrijke eerste stap.

Camera’s laten meer misstanden zien

Alle grotere slachthuizen in Nederland maken al op vrijwillige basis gebruik van cameratoezicht. Dat is nu al een belangrijke aanvulling op de reguliere controles door toezichthouders van de NVWA. Zo blijkt dat slecht 0,08% van de controles leidt tot de rapportage van een overtreding. Bij het gebruik van camera’s leidt 5,9% van de inspecties tot een rapport. Er worden met cameratoezicht dus veel meer misstanden geregistreerd én bestraft!

Wettelijke verplichting verbetert toezicht

Een wet die camera’s verplicht in slachthuizen maakt het toezicht nog effectiever. Daarmee kan de NVWA slachthuizen bestraffen die camera’s niet of verkeerd gebruiken. En de NVWA kan bepalen waar de camera’s moeten hangen. Het personeel en de dieren zijn dan altijd volledig zichtbaar voor de camera's. Geen dode hoeken meer waar dierenmishandeling ongezien blijft!

Beelden moeten het slachthuis uit

Slachthuizen verplichten om camera’s op te hangen, is een mooie stap in de juiste richting. Maar dat is nog niet genoeg! Alle beelden blijven nu nog eigendom van het slachthuis. Toezichthouders kunnen de beelden alleen in het slachthuis bekijken tijdens inspecties. Door die beperking blijven veel overtredingen nog steeds onopgemerkt.

Wij strijden voor extern, onafhankelijk cameratoezicht, zodat controleurs de beelden ook buiten het slachthuis kunnen bekijken. Zelfs de NVWA geeft aan dat extern toezicht een enorme verbetering zou zijn, dus waar wachten we nog op?  

Vind jij ook dat er verplicht én onafhankelijk cameratoezicht moet komen in alle Nederlandse slachthuizen? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.