Campagne tegen horrorslachthuis groot succes

varken gosschalk
Slachthuis Gosschalk is voor onbepaalde tijd gesloten en gaat voorlopig niet meer open.

Onze undercoverbeelden van slachthuis Gosschalk hebben de afgelopen weken veel teweeggebracht. De beelden tonen de afschuwelijke mishandelingen die bij dit slachthuis tot de dagelijkse praktijk behoren. Maar dat is niet langer het geval! En niet alleen slachthuis Gosschalk wordt hard aangepakt, ook alle andere Nederlandse slachthuizen worden nu kritisch bekeken.

Klanten laten Gosschalk vallen

In Gosschalk werden dagelijks duizenden varkens en honderden koeien geslacht. Het vlees van deze dieren werd in het hele land verkocht door supermarkten, slagers en restaurants. Dankzij de undercoverbeelden van Varkens in Nood is daar een einde aan gekomen. Supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Boni zijn overgestapt naar een ander slachthuis. Ook McDonald’s heeft de samenwerking met het slachthuis meteen beëindigd. En varkenshouders van keten het Wroetvarken laten hun dieren niet meer slachten door Gosschalk.

Slachthuis gesloten

Onze petitie om slachthuis Gosschalk te sluiten, is binnen een paar dagen meer dan 40.000 keer ondertekend. Een sterk signaal dat deze dierenmishandeling in Nederland niet meer getolereerd wordt. Zelfs minister Schouten is het deze keer met ons eens: de NVWA sluit het slachthuis voor onbepaalde tijd. Een woordvoerder noemt het gedrag van de slachthuismedewerkers “volstrekt onacceptabel”. Een gesprek over een mogelijke heropening zal pas plaatsvinden als Gosschalk met concrete plannen komt om toekomstige misstanden te voorkomen. Onze aangifte tegen het slachthuis loopt ondertussen gewoon door.

Politieke aandacht voor welzijn in slachthuizen

Ook binnen de politiek krijgt onze campagne brede steun. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong aan op het sluiten van Gosschalk. Daarbij zijn meerdere partijen van mening dat het Nederlandse slachtsysteem nodig op de schop moet. Er worden kritische vragen gesteld over de hoge slachtsnelheid. Die zorgt ervoor dat de dieren zo snel mogelijk worden opgejaagd met pijnlijke dwangmiddelen als stroomschokken.

Ook zijn meerdere partijen - waaronder D66 en de VVD - het met ons eens dat het cameratoezicht in slachthuizen veel beter moet. Zonder gedegen toezicht kan dierenmishandeling in Nederlandse slachthuizen ongemerkt doorgaan.

Wij zijn blij met de resultaten die onze undercoveractie tot nu toe heeft opgeleverd! Toch is er nog veel te bereiken in onze strijd tegen de structurele overtredingen in slachthuizen. Ons volgende doel? Onafhankelijk cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen. Teken hier de petitie.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)