Doorbraak in steun voor vleestaks in Duitsland

Vleestaks

Het politieke draagvlak voor een hogere belasting op vlees groeit in Duitsland. Niet alleen de Groenen en sociaal-democraten van de SPD spreken zich uit, ook de christen-democratische partij CDU ziet wel iets in de plannen. Is dit het begin van een kentering?

Dierenwelzijn

“Ik ben voor een hogere belasting op vlees, zodat de extra opbrengsten gestoken kunnen worden in beter dierenwelzijn.” Aldus Friedrich Ostendorf namens de Groenen. Hij wijst erop dat er 7 procent btw op vlees betaald wordt, terwijl havermelk een opslag heeft van 19 procent. Zijn collega Rainer Spieging van de SPD vindt eveneens “een vleestaks, zoals een verhoging van 7 naar 19 procent een goede stap voorwaarts.”

Politieke verschuiving

Opvallend is het standpunt van Angela Merkels CDU op dit terrein. Albert Stegemann, landbouwwoordvoerder van het CDU: “Een verhoogde heffing kan constructief zijn, mits het geld gebruikt wordt om veehouders te helpen met verduurzaming.” De christen-democraten in Nederland zijn fel gekant tegen deze maatregel. Maurits von Martels, landbouwwoordvoerder van het CDA, de Nederlandse zusterpartij van de Duitse christen-democraten, stelde bij zijn aanstelling in 2017 dat een vleestaks een slecht idee is, want “iets dat in de Schijf van Vijf staat, dat moet je niet belemmeren.”

Ware kosten van vlees

Varkens in Nood pleit al jaren voor een vleestaks. Alle deskundigen zijn het erover eens dat de ware kosten van een kilo vlees vele malen hoger liggen dan de prijs die de consument ervoor betaalt. Accijns op vlees is een eenvoudige en doeltreffende maatregel die zowel op dierenwelzijn, de volksgezondheid als het milieu een gunstig effect zal hebben. In 2016 ondertekenden nog ruim 67.000 mensen onze petitie voor de vleestaks.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)