Duitse deelstaat breidt actie tegen couperen uit

4 januari 2017
Couperen

Dat het in Nederland nog niet lukt, wil niet zeggen dat het niet kan, zo blijkt weer eens. In de Duitse deelstaat Nedersaksen is men actief bezig het afbranden van biggenstaarten te stoppen.

Landbouwminister Meyer startte vorig jaar het ‘Project Krulstaart’, waarbij bijna 100 varkenshouders gedeeltelijk stopten met couperen en daarvoor een vergoeding kregen van €16,50 per varken. Dit project wordt nu voortgezet en zelfs uitgebreid: 69 nieuwe varkenshouders zullen volgend jaar deelnemen.

Deze varkenshouders investeren het geld dat ze extra krijgen in aanpassingen in de stal, zoals beter afleidingsmateriaal , schoner drinkwater, gezondere stallucht of beter voer. Per bedrijf kan de aanpak verschillen, maar het beoogde resultaat is hetzelfde: de varkens houden hun krulstaarten.

Fantastisch voorbeeld

De landbouwminister is positief over het project en verklaarde onlangs tegenover Duitse media: ,,Deze resultaten bewijzen dat het ook gangbare bedrijven lukt om met meer dierenwelzijn in de stal staartbijten te voorkomen." Hij benadrukt wel dat staartbijten nog niet 100% kan worden voorkomen, omdat het probleem vele oorzaken heeft.

Wat ons betreft is de Duitse deelstaat een fantastisch voorbeeld. Het bewijst immers dat stoppen met het afbranden van staarten kan, als de wil er maar is en er extra geld beschikbaar wordt gesteld.

Oproep aan Van Dam

Vergelijk dat maar eens met de reactie van onze staatssecretaris Van Dam: hij zegt wel een einde aan het couperen te willen, maar blijft vooral wijzen op alle beren op de weg. Daarbij zegt hij dat de naleving van het coupeerverbod van de rest van Europa afhangt. We roepen hem daarom op om in het plan van aanpak, dat hij de Tweede Kamer heeft belooft, het Duitse voorbeeld te volgen. En dat betekent: actie nemen en over de brug komen met een zak geld. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)