Stoppen met amputeren: het kan!

big met staart
Varkens die zich goed voelen, bijten niet in elkaars staart. Foto: Sabine Grootendorst

Varkens in de vee-industrie hebben een akelig leven vol stress en ellende. Ze worden in krappe hokken gepropt, zonder frisse lucht of daglicht. Ze kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen; er valt niets te wroeten en er is geen modderbad. Uit pure verveling en frustratie gaan de dieren in elkaars staarten bijten. Om dit te voorkomen, worden de staarten geamputeerd: slechts 1% van alle Nederlandse varkens heeft nog een krulstaart. En dat is nergens voor nodig. Als de stallen worden aangepast aan de varkens, is het amputeren van staarten overbodig.

Pas de stallen aan, niet de varkens

Het amputeren is een pijnlijke ervaring voor biggetjes, hun staartjes worden bruut afgebrand zonder verdoving of pijnstillers. Onder de huidige omstandigheden kunnen varkenshouders echter niet zomaar stoppen met amputeren. De leefomstandigheden in de stallen zijn zó slecht, dat de varkens dan in elkaars staart zouden bijten. Met pijnlijke open wonden en ontstekingen tot gevolg.

Met het amputeren van hun staart, worden varkens aangepast aan de dieronvriendelijke stallen. In plaats daarvan zouden varkenshouders de stallen ook kunnen aanpassen aan de varkens. Dan zijn de dieren niet continu gefrustreerd en zullen ze niet in elkaars staart bijten. Amputeren is dan niet meer nodig. Dat maakt de krulstaart het symbool van een diervriendelijke varkensstal.

Varkens met krulstaart laten zien dat het kan

Met een aantal verbeteringen in de stal is het goed mogelijk om varkens te houden met een krulstaart. Zo worden er in stallen met 2 of 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk al geen staarten meer geamputeerd. Daar gelden strengere eisen voor het welzijn van de varkens, waardoor het risico op staartbijten aanzienlijk afneemt. Varkens moeten kunnen wroeten in stro en krijgen meer ruimte in het hok. Er is frisse lucht en daglicht, en dat voorkomt veel ziektes. De varkens voelen zich goed en hebben geen enkele reden om in elkaars staart te bijten. 

biggen met krulstaart

Varkens hebben ruimte, stro, frisse lucht en daglicht nodig. Foto: Sabine Grootendorst

Verbeteringen in de stal kosten geld

Om staartbijten te voorkomen, moeten varkenshouders dus hun stallen verbeteren. Om dat financieel haalbaar te maken, zou de kostprijs van een varken moeten stijgen met zo’n 20 euro. Helaas zijn veel supermarkten op dit moment nog niet bereid om die verhoging te betalen. Dat is jammer want supermarkten zijn de belangrijkste schakel in de noodzakelijke omslag. Het amputeren van varkensstaarten kan pas stoppen als supermarkten alleen nog varkensvlees aanbieden dat afkomstig is van varkens mét krulstaart, en varkenshouders daarvoor een passende vergoeding ontvangen. Varkens in Nood gaat dit onderwerp binnenkort bespreken met de supermarkten.

Steun jij onze strijd tegen het verminken van varkens? Deel onze campagne!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.