Duizenden varkens sterven bij grote stalbrand in Biezenmortel

Biezenmortel
Foto: De Kort Media, Toby de Kort.

Jaarlijks sterven er tienduizenden dieren als gevolg van een stalbrand: vorig jaar alleen kostte het 122.000 dieren hun leven. Vorige week was het opnieuw raak.

Stalbrand in Biezenmortel

Vrijdagmiddag vond er in het Brabantse Biezenmortel brand plaats in een varkensstal. Verschillende nieuwsbronnen laten weten dat de brand 2.500 varkens het leven kostte. Wij vrezen echter dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt, aangezien er veel jonge biggen in de stal aanwezig waren, die niet worden meegeteld in de 'officiële' cijfers.

Slechts enkele overlevers

Het overlevende groepje varkens op de foto woelt voor het eerst in hun leven met hun snuit in de aarde. Samen met hun minder 'gelukkige' soortgenoten hebben zij net zo hard gegild van doodsangst, terwijl de meesten, opgepropt in hun stal, onmogelijk aan de vlammenzee konden ontsnappen. De Partij voor de Dieren is op dit moment via een crowdfunding op zoek naar een passende opvang waar de overlevende varkens hopelijk nog lang kunnen genieten van de buitenlucht en modderbaden.

Onderdeel van groter probleem

De afschuwelijke stalbrand die vrijdagmiddag heeft plaatsgevonden vormt triest genoeg een van de vele misstanden in de vee-industrie. Het aantal varkensfabrieken blijft groeien in Nederland: grote stallen met duizenden varkens, waarbij brandveiligheid een ongekend probleem is. We voeren rechtszaken om de bouw van dit soort stallen tegen te gaan, zoals tegen de heropbouw van de in 2017 afgebrandde megastal 'de Knorhof'.

Help jij ons in de strijd om dit afschuwelijke varkensleed tegen te gaan?

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)