Varkens in Nood strijdt tegen megastallen van Straathof

Een jaar geleden ging de Knorhof, één van de megastallen van de omstreden varkensbaron Adriaan Straathof, in vlammen op. Meer dan 20.000 varkens kwamen hierbij om. Straathof heeft inmiddels aangekondigd dat hij de stal wil herbouwen, en wel twee keer zo groot. Als wij het kunnen voorkomen, komt er anno 2018 geen nieuwe megastal meer bij.
 
Juridische procedures
Vorig jaar tekenden ruim 63.000 mensen onze petitie voor een beroepsverbod voor Straathof en velen hebben gedoneerd. Met die donaties zijn we meerder juridische procedures gestart tegen Straathof. Zo hebben we beroep aangetekend bij de rechtbank Limburg tegen de verlening van een vergunning in Koningsbosch, gemeente Echt-Susteren. Hier wil Straathof een stal verbouwen tot een ‘varkensfabriek’ met een productie van zo’n 150.000 biggen per jaar. Dit beroep wordt deze maand behandeld. Er loopt ook een zaak tegen de verlening van de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een megastal in Mariënheem, gemeente Raalte.
 
Uitbreiding van de Knorhof
Tenslotte hebben we bij de provincie Gelderland een verzoek ingediend om de huidige omgevingsvergunning voor een nieuwe Knorhof in Erichem in te trekken. Een maand geleden werd bekend dat Straathof met de herbouw van de tot de grond toe afgebrande Knorhof fors wil uitbreiden, van 1,8 naar maar liefst 3,7 hectare. En ook nu moet de stal weer een verdieping krijgen. Om deze uitbreiding mogelijk te maken moet de gemeenteraad het bestemmingsplan aanpassen.
 
Geen nieuwe megastallen
Als het aan ons ligt dan komt er geen megastal meer bij in Nederland. Net als veel anderen vrezen wij voor het dierenwelzijn in de nieuwe stal, waar Straathof 5.000 fokzeugen wil gaan houden. “En daar komen natuurlijk een boel biggen bij,” laat de woordvoerder van Straathof weten aan De Gelderlander.
 
Door de vergunningen van Straathof structureel en juridisch aan te vechten, willen wij de bouw van nieuwe megastallen voorkomen. Help jij ons strijden tegen Straathof?
Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood