Écht cameratoezicht in slachthuizen steeds dichterbij!

Verplicht cameratoezicht in slachthuizen steeds dichterbij

Al jaren komen er misstanden uit slachthuizen in het nieuws door onderzoek van Varkens in Nood en andere dierenwelzijnsorganisaties zoals Animal Rights. Steeds weer wordt er schande van gesproken, óók door politici, maar steeds weer verandert er voor de dieren niets.

Nu is er een beetje hoop voor de varkens: minister Schouten geeft voor het eerst aan dat ze het zat is, dat slachthuizen ernstig falen en dat de overheid gaat ingrijpen.

Minister Schouten is het zat

“Geweld gebruiken tegen dieren op deze manier mag niet.” Volgens haar is de mishandeling een gevolg van haastige, financieel gedreven slacht, waarbij het dierenwelzijn in het gedrang komt. Ze wil in ieder geval dat de snelheid van slachten naar beneden gaat – op dit moment worden er tot 650 (of soms zelfs 1300) varkens per uur geslacht! Goed toezicht is op deze manier volgens de minister absoluut onmogelijk.

Zelfs VVD en CDA nu overtuigd

Niet alleen minister Schouten beseft eindelijk dat er iets moet gebeuren. We berichtten eerder al over Tweede Kamerleden die het structurele dierenleed in Nederlandse slachthuizen spuugzat zijn.

Na de boze tweets van Klaas Dijkhoff (VVD) lijkt het erop dat nu ook de regeringspartijen CDA en VVD er genoeg van hebben. Toegegeven, ze willen nog wel vlees eten, maar dan alleen van ‘diervriendelijk geslachte’ dieren – wat uiteraard niet bestaat.

Er lijkt nu toch schot in de zaak te komen; écht verplicht cameratoezicht in slachthuizen is in zicht. En als we de VVD mogen geloven zal dat ook gelivestreamed gaan worden naar de NVWA. En daar strijden we al jaren voor.

Verplicht cameratoezicht in slachthuizen

Dit jaar lijkt het eindelijk te gaan gebeuren: VVD en CDA vragen minister Schouten om vóór de zomer met een uitgewerkt plan voor cameratoezicht te komen, waarbij de NVWA – buiten het slachthuis! – via camera's meekijkt.

Als er dan sprake is van misstanden of van een gevaar voor de voedselveiligheid, dan wordt er volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders, onmiddellijk ingegrepen. VVD en CDA dienden hiervoor donderdag een motie in.

Laten we druk nog verder opvoeren. Help je mee?

Het zou fantastisch zijn als we 40.000 handtekeningen verzamelen onder onze brandbrief zodat de minister weet dat ook wij, de bezorgde burgers, onmiddellijke actie willen!

Met de steun van mensen zoals jij eisen we onafhankelijk en verplicht cameratoezicht, zodat er eindelijk een einde komt aan de structurele horrorpraktijken in slachthuizen.

  • Teken de brandbrief aan minister Schouten, zodat we druk uitoefenen op de politiek;
  • Deel de campagne op Facebook, Twitter of LinkedIn, zodat nog meer mensen de varkens kunnen helpen;
  • Kies voor diervriendelijk eten, zodat je meehelpt aan het verbeteren van het dierenwelzijn.
    Deel dit artikel
    Frederieke Schouten

    Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.