Kamer eist ingrijpen minister Schouten bij horrorslachthuizen

4 februari 2020
Minister Schouten
Bron: ANP / RTL Nieuws / Ongehoord

Minister Schouten heeft geschokt gereageerd op de undercoverbeelden uit een slachthuis in IJsselstein die onlangs naar buiten werden gebracht door RTL Nieuws: 'Je mag geen geweld gebruiken tegen de dieren op deze manier. Dit is dus ook niet acceptabel.'

Op de undercoverbeelden uit het slachthuis is te zien hoe de dieren hard worden geslagen door de medewerkers en dat kreupele dieren aan hun staart worden getrokken. En dat terwijl Westfort een van ‘de meest transparante’ slachthuizen in Nederland is, waar varkens geslacht worden waarvan het vlees vervolgens een ‘biologisch’-label of een Beter Leven-keurmerk krijgt.

Minister spreekt zich uit

Volgens de minister moeten er strengere regels komen voor slachthuizen, waarin is vastgelegd hoeveel dieren binnen een bepaalde tijd mogen worden geslacht. 'De nadruk ligt te veel op kostenbesparing en dat gaat ten koste van het dierenwelzijn', aldus de minister. De minister meent dat de dierenartsen van de NVWA onvoldoende toezicht kunnen houden op het dierenwelzijn wanneer de slachtsnelheid te hoog is en dat daardoor eerder misstanden plaatsvinden.

Mishandeling door dierenartsen

Op nieuwe beelden is te zien hoe varkens ook door dierenartsen van de NVWA worden geslagen. Dierenartsen van de NVWA horen te controleren of de regels met betrekking tot dierenwelzijn worden nageleefd en dienen boetes uit te delen op het moment dat dit niet het geval is. Volgens RTL Nieuws zijn er in de periode waarin de opnames zijn gemaakt geen boetes opgelegd bij het slachthuis in IJsselstein.

Meerdere politici hebben geschokt gereageerd op de undercoverbeelden. In tegenstelling tot minister Schouten uitten zij vooral hun verbazing over het feit dat de toezichthouders die vanuit de overheid naar de slachthuizen worden gestuurd om dierenwelzijn te waarborgen, niet ingrijpen en soms zelfs meedoen aan de mishandeling.

Dat deze misstanden hebben kunnen plaatsvinden zonder dat er ook maar één gerapporteerd werd, noemt de D66 ‘schrikbarend’. Geert Wilders en Dion Graus van de PVV hebben inmiddels zelfs aangifte gedaan tegen het slachthuis in IJsselstein. Behalve de PVV'ers heeft ook Kamerlid Wassenberg van de Partij voor de Dieren aangifte gedaan. Hij deed dat niet alleen tegen het slachthuis, maar ook tegen de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Kamer vraagt minister Schouten om opheldering en wil dat zij ingrijpt bij de NVWA. In september vorig jaar kondigde de minister ook al aan met de sector in gesprek te gaan.

Onafhankelijk en verplicht toezicht noodzaak

Bij het slachthuis waar de misstanden hebben plaatsgevonden was er al sprake van vrijwillig cameratoezicht. Dat minister Schouten uitgesproken heeft dat de bandsnelheid omlaag moet is goed nieuws, want er zijn nog steeds slachthuizen die toestemming vragen en krijgen om die snelheid nog hóger te maken dan de huidige slachtsnelheid: 650 varkens per uur. Hardere maatregelen  zijn nodig. Helaas lijkt het erop dat de minister nog niet écht actie durft te ondernemen.

Cameratoezicht moet volgens Varkens in Nood worden verplicht en het slachtproces moet door onafhankelijke toezichthouders worden beoordeeld. Daarnaast pleiten wij voor strengere straffen in het geval van overtredingen.

Help mee en teken de brandbrief aan minister Schouten. Heb je deze al ondertekend? Deel dit bericht:

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)