Een week zonder vlees? Een maand zonder vlees!

17 maart 2019
Groenten

Soms kom je er pas achter hoe makkelijk iets is als je het doet. Als dat voor iets geldt, is het wel voor minder vlees eten. Het hardnekkige idee dat een maaltijd vlees nodig heeft, is namelijk zo makkelijk onderuit te halen, dat je makkelijk een maand vleesloos kan eten. 

Er zijn veel redenen om minder of zelfs geen vlees te eten. Maar of je het nu doet omdat je niet wil bijdragen aan de vreselijke omstandigheden in de vee-industrie, voor het klimaat of omdat het gewoon gezonder is: het is zeker niet een keuze waardoor je na een week alweer reikhalzend uitkijkt naar het volgende stukje vlees op je bord. Heb je de smaak te pakken, of wil je nu juist doorpakken: eet een maand geen vlees. 

Vooraf

Wat de motivatie ook is om geen vlees te eten, het helpt enorm als je begint met een plan. Want wat doe je als je bij vrienden gaat eten? Hoe weet je zeker dat in een product geen vlees is verwerkt? En hoe zorg je ervoor dat je echt alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt? Op de website van de VeganChallenge vind je bijvoorbeeld veel informatie, maar ook recepten. 

Ga niet preken

Het maken van een principiële keuze werkt op veel mensen als een rode lap op een stier. Zodra je vertelt bewuster te willen eten, zullen mensen daar vragen over stellen. Soms zijn die vriendelijk en nieuwsgierig, maar vaak negatief en zelfs aanvallend. Probeer in die gesprekken niet te gaan preken. Dat jij een keuze maakt, betekent nog niet dat iemand anders diezelfde keuze moet maken. 

Maar leg jezelf wel goed uit

Als je weet dat veel mensen je vragen stellen, is het goed om een goed antwoord te hebben. Formuleer zo bondig mogelijk wat jouw motivatie is. Als mensen echt benieuwd zijn naar de achtergrond van jouw keuze, zijn er genoeg feiten om je verhaal mee te onderbouwen. Er zullen altijd mensen zijn die je proberen te ‘pakken’ op hypocrisie. Bepaal dus voor jezelf waar jouw grenzen liggen en waarom. 

Doe meer dan alleen het vervangen van vlees

Wil je het echt een maand volhouden, vermijd dan de klassieke beginnersfout dat je dezelfde gerechten blijft eten, maar alleen het vlees vervangt met een vleesvervanger. Dat is niet alleen saai, maar ook duur en zonde van de vele andere opties die je hebt. Er zijn zoveel heerlijke, kruidige en gevarieerde maaltijden te bedenken waar geen enkele vleesvervanger voor nodig is. Zo zal je ook al snel ervaren dat het niet meer eten van vlees een verrijking kan zijn van je leven. En dat van de dieren. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)