Einde subsidies dieronvriendelijke luchtwassers in zicht

einde subsidie luchtwassers

De overheid zou veehouders niet langer moeten aanmoedigen om luchtwassers te gebruiken. Over deze stelling is onlangs gestemd in de Tweede Kamer. Boeren gebruiken luchtwassers om giftige stallucht te filteren voordat deze naar buiten wordt geblazen. De luchtwassers doen niets voor luchtkwaliteit binnen de stal, daar veroorzaken giftige gassen enorm dierenleed.

Overheid financiert dierenleed

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een einde maken aan het gebruik van luchtwassers. Varkensstallen bevatten vaak hoge concentraties van het giftige gas ammoniak. Luchtwassers halen ammoniak uit de stallucht voordat die naar buiten wordt uitgestoten. Ze beschermen daarmee de omgeving tegen het stinkende en schadelijke gas. Maar de dieren die in de stal leven, worden niet beschermd door luchtwassers. Sterker nog, luchtwassers houden misstanden in de veehouderij in stand.

Stallen met luchtwassers komen in aanmerking voor een certificaat van duurzaamheid. Daarmee krijgen veehouders subsidies van de overheid. Zo stimuleert de overheid het gebruik van luchtwassers. De PvdD heeft in een motie aan de Tweede Kamer voorgesteld om de vergoedingen voor luchtwassers te stoppen. Die motie is aangenomen en de Tweede Kamer dringt aan op een einde aan de subsidies. Het is nu aan het volgende kabinet om dit voorstel daadwerkelijk uit te voeren.

Groter risico op stalbrand

Luchtwassers verhogen het risico op stalbranden, die veroorzaken jaarlijks duizenden slachtoffers. De luchtwasser is een extra elektrische installatie in de stal. Dat vergroot het risico op brand, omdat die vaak ontstaat door kortsluiting. Daarbij verhoogt de luchtwasser ook het aantal slachtoffers bij een brand. Een luchtwasser werkt met een luchtkanaal dat alle verblijven binnen de stal met elkaar verbindt. Zodra het vuur dit luchtkanaal bereikt, verspreidt het zich razendsnel door de hele stal.

Zieke varkens door giftige lucht

Luchtwassers dragen er ook aan bij dat varkens hun hele leven giftige lucht inademen. Het filteren van de lucht is alleen mogelijk als stallen hermetisch zijn afgesloten van de buitenlucht. De varkens worden dus opgesloten in een potdichte stal vol giftige gassen. Hierdoor krijgen jaarlijks meer dan 5 miljoen varkens pijnlijke aandoeningen zoals long- en borstvliesontstekingen.

Minder uitstoot, meer dierenwelzijn

Omdat luchtwassers zo populair zijn, wordt er maar weinig gebruikgemaakt van diervriendelijke manieren om uitstoot van ammoniak te verminderen. Als luchtwassers geen subsidies meer opleveren, kan daar eindelijk verandering in komen!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)