Giftige stallucht geeft varkens longontsteking

Giftige stallucht geeft varkens longontsteking

Varkens in de vee-industrie ademen dag in, dag uit giftige lucht in. Dit veroorzaakt tal van gezondheidsproblemen, waaronder pijnlijke ontstekingen in longen en borstvlies. Jaarlijks lijden miljoenen varkens aan deze aandoeningen. Het is wettelijk verboden om varkens te houden onder ongezonde omstandigheden. Toch weigeren inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om die wet te handhaven.

Beschadigde longen door giftige lucht

In Nederland worden de meeste varkens opgesloten in potdichte stallen. Een mestput onder de stal vangt de uitwerpselen van de varkens op. Deze put is een bron van giftige gassen zoals ammoniak. De varkens worden hun leven lang gedwongen om deze gassen in te ademen.

Dit heeft verschrikkelijke gevolgen, de giftige gassen tasten de luchtwegen van de varkens aan. Hoesten en ontstekingen van de longen en het borstvlies zijn het gevolg. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren vormen luchtwegproblemen de meest voorkomende aandoeningen bij varkens. De ongezonde lucht in de stal wordt hierbij gezien als de belangrijkste oorzaak.

Uit keuringen van slachthuis Vion blijkt al jarenlang dat veel varkens lijden aan long- en borstvliesontstekingen. Een op de twintig varkens krijgt een longontsteking. Borstvliesontsteking – een bijzonder pijnlijke aandoening waarbij de ontstoken borst- en longvliezen bij elke uitademing tegen elkaar schuren – komt bij maar liefst voor bij vijftien procent van de varkens. Dat zijn jaarlijks vijf miljoen varkens die pijn voelen bij elke ademteug!

NVWA grijpt niet in

Dit dierenleed is te voorkomen: het is zelfs al jaren verboden om varkens op te sluiten in een ongezonde omgeving. Inspecteurs van de NVWA horen te controleren of varkens lijden door ongezonde stallucht. Als varkens ziek zijn – omdat ze ontstoken ogen of luchtwegproblemen hebben – is dat een duidelijke indicatie van slechte stallucht. Hoewel dit heel vaak voorkomt, weigert de NVWA te handhaven.

Varkens in Nood voert actie voor schone lucht in varkensstallen. Wij roepen de overheid op om giftige stallucht niet langer te gedogen.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.