Eindelijk wordt staarten afbranden écht verboden!

krulstaart
Foto: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Al heel vaak vroegen Varkens in Nood en andere partijen de politiek om een einddatum te noemen waarop staarten couperen écht gestopt moet zijn. Minister Carola Schouten durft het nu aan en belooft: na 2030 mogen alle varkens eindelijk hun staart houden.

Brief dierenwelzijn

Gisteren presenteerde de minister meerdere brieven over dierenwelzijn aan de Tweede Kamer. Een opvallende toezegging is de belofte om in 2030 helemaal te zijn gestopt met het couperen van biggenstaarten. Eindelijk een minister die met een datum komt!

Krulstaart is bewijs voor beter welzijn

Omdat varkens zich in hun kale hokken vervelen, gaan ze aan elkaars staart knagen, met wondjes en infecties als gevolg. De oplossing van dat probleem wordt niet gezocht in betere omstandigheden, maar in het amputeren van de staartjes. Onverdoofd dus extreem pijnlijk, want in de staart zitten veel zenuwen. Het is al bijna dertig jaar verboden, maar wordt op grote schaal gedoogd. Kenners geven al jaren aan dat de krulstaart een uitstekende indicator is voor het dierenwelzijn in de varkenshouderij: zolang de krulstaart eraf moet, valt er nog een hele hoop te verbeteren. Het is iedereen duidelijk dat de omgeving moet worden aangepast aan het dier, in plaats van het dier aan zijn omgeving.

2030 duurt te lang

Het is heel goed dat er nu eindelijk een einddatum wordt genoemd voor het couperen van varkensstaarten! Maar 2030 is nog ver weg, en wij willen natuurlijk dat couperen veel eerder stopt. Bovendien is niet duidelijk hoe hard deze afspraak is. We vragen daarom aan minister Schouten om nu direct wettelijk vast te leggen dat couperen absoluut niet meer is toegestaan na 2030. Er moet absoluut voorkomen worden dat het bij een belofte blijft, want het verleden bewijst dat die beloftes vaak niet door de sector en de politiek worden nagekomen. Zo is al jaren geleden afgesproken dat vanaf 2015 geen enkele big in Nederland meer gecastreerd zou worden. Die afspraak staat zwart op wit, maar is niet nagekomen – en tegenwoordig komt castratie zelfs weer vaker voor dan een paar jaar terug!

Kortom, de minister móét deze afspraak kracht bij zetten en in de wet opnemen. Want het is natuurlijk volstrekt haalbaar om in 2030 bij alle biggen de staart eraan te laten. Laten we niet vergeten dat couperen al lang niet meer gebeurt bij scharrelvarkens en biologische varkens. Het kan dus prima! De wil van de minister is er. Als ze het meent, zet ze haar afspraak nu kracht bij en dan heeft ze écht iets betekent voor de varkens in Nederland.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.