Horrorslachthuis Gosschalk verliest klanten

Wachtende varkens in slachthuis Gosschalk
Slachthuis Gosschalk in Epe maakt zich schuldig aan gruwelijke dierenmishandeling. Meerdere partijen stoppen direct hun samenwerking met het slachthuis.

Slachthuis Gosschalk in Epe maakt zich schuldig aan gruwelijke dierenmishandeling, zo blijkt uit undercoverbeelden van Varkens in Nood. Meerdere partijen stoppen direct hun samenwerking met het slachthuis na het zien van de verschrikkelijke beelden. Goed nieuws!

Dierenleed op het bord

De meeste dieren die in slachthuis Gosschalk aan hun einde komen, zijn bestemd voor de buitenlandse markt. Maar er worden ook varkens met 1 ster van het Beter Leven keurmerk geslacht voor de verkoop in Nederland. Het vlees van deze varkens wordt in het hele land verkocht door McDonald’s, keurslagers en kleinere supermarkten zoals Boni. Ironisch genoeg slacht Gosschalk ook varkens voor het Wroetvarken, die zich juist inzet voor beter welzijn van hun dieren.

Ketens stoppen met samenwerking

De undercoverbeelden van Varkens in Nood laten zien dieren worden geschopt, geslagen en aan hun oren of poten worden voortgesleept. Reden genoeg voor McDonald’s om de samenwerking met Gosschalk per direct te stoppen. Ook Wroetvarken, Albert Heijn, Jumbo en Boni zijn overgestapt naar een ander slachthuis. Zolang de situatie in Gosschalk niet verbetert, zijn ze een groot deel van hun Nederlandse klanten kwijt.  

Geen dierenwelzijn in intensieve vleesindustrie

Het is een goed signaal dat grote afnemers weglopen bij Gosschalk. Toch blijft de brute omgang met dieren helaas niet beperkt tot een enkel slachthuis. Als het huidige toezicht niet genoeg is om dit soort misstanden boven tafel te krijgen, dan kun je er nooit zeker van zijn dat een slachthuis zich aan de regels houdt. De kern van het probleem zit 'm in de intensieve varkensindustrie. Dieren worden fabrieksmatig gehouden, om zo snel en zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. Hier is geen ruimte voor dierenwelzijn. De afschuwelijke situatie in slachthuis Gosschalk is dan ook geen zeldzaam incident, maar onderdeel van een grootschalig probleem.   

Varkens in Nood verzet zich tegen deze manier van omgaan met levende wezens. Spreek je ook uit en roep demissionair minister Schouten op om slachthuis Gosschalk onmiddellijk te sluiten!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.