Radiospotjes biggensterfte

Radiospotje biggensterfte

6 miljoen varkens per jaar sterven nog voor de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog, zo blijkt uit het rapport 'Zes miljoen varkens sterven nog voor de slacht' van Varkens in Nood. Vandaag start Varkens in Nood met een radiocampagne.

Steeds meer biggetjes per bevalling

De hoge biggensterfte komt doordat moedervarkens door doorfokken inmiddels meer dan 30 biggetjes per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer 6 keer zo veel als in de natuur. Door de toename is het gemiddelde geboortegewicht van de biggen gaandeweg afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder geworden. Deze biggen worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren. Soms liggen ze uren of dagenlang te creperen totdat de boer ze vindt. Dan worden ze soms doodgeslagen, maar één klap is niet altijd fataal. 

Radiocampagne

Varkens in Nood vindt het onacceptabel dat de biggetjes de dupe worden van het streven naar een maximale productie in de varkenshouderij en is daarom gestart met een radiocampagne op de NPO. In de spotjes roepen we de luisteraars op onze petitie tegen massale biggensterfte in de vee-industrie te tekenen. De spotjes die we op de radio uitzenden kan je hieronder beluisteren. Stemacteur Marcel Maas heeft de spotjes ingesproken.

De spotjes

Spot 1

Spot 2

Spot 3

Spot 4

Spot 5

Spot 6

Spot 7

Petitie tegen massale biggensterfte in de vee-industrie

Biggetjes verdienen, net als alle jonge dieren, een onbezorgd leven bij de moeder. Maar in de vee-industrie is hiervoor geen plaats. In 2015 stierf een recordaantal van 6 miljoen biggen nog voor de slacht. Er moet nú iets gebeuren. De overheid moet een maximum stellen aan het aantal biggen per zeug en controleren op zieke, gewonde en dode dieren. Ook moeten er richtlijnen komen voor het op een humane wijze euthanaseren van varkens die niet meer te redden zijn. Ben je na het horen van deze radiospotjes er ook van overtuigd dat de overheid nu moet ingrijpen? Onderteken dan onze petitie!

Deel dit artikel