Stro werkt het allerbest tegen staartbijten

8 februari 2017
Biggetje in stro

Duits onderzoeksbedrijf Futterkamp treedt hiermee naar buiten in de bladen Pig Progress en Boerderij. Als varkens van jongs af aan stro krijgen om op te knabbelen dan komt staartbijten veel minder voor. De manager van de boerderij noemt stro ‘het begin van de oplossing’.

Het proefbedrijf richt zich specifiek op onderzoeken naar dierenwelzijn en het stoppen van ingrepen bij varkens, omdat dat momenteel in Duitsland erg onder de aandacht is. Een einde aan staarten couperen is een van de doelen. En hoewel het bedrijf de problemen nog niet helemaal kan voorkomen, zien ze wel vooruitgang en leren ze veel. Hokken hangen er vol met verschillende soorten speelmateriaal: touwen, jute doeken, ruiven met ruwvoer. De varkens kunnen kiezen. Wat het best blijkt te werken? Stro dus. En dan een leven lang stro. Als jonge big is het al belangrijk om erop te kunnen knagen en ermee te mogen spelen. En ze blijven het al hun levensmaanden nodig hebben.

Zijn we bij Varkens in Nood verbaasd over dit resultaat? Natuurlijk niet, er zijn al tig onderzoeken die laten zien hoe belangrijk stro is in de strijd tegen staarten couperen. Ook uit onderzoek van Wageningen kwam lang stro als winnaar uit de bus. Toch is het fijn dat het opnieuw bevestigd is, en dit keer in Duitsland. Een wijze les voor de varkenshouderij: wie denkt in betonnen stallen met plastic speeltjes ooit te kunnen stoppen met staartjes afbranden, zal bedrogen uitkomen!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)