Varkensbaron Straathof krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf

Knorhoeve
De Knorhof, nadat een brand het leven kostte aan meer dan 20.000 varkens.

De beruchte varkenshouder Adriaan Straathof is in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor dierenmishandeling (met een proeftijd van twee jaar). Eerder kreeg Straathof in Duitsland al een beroepsverbod wegens het gruwelijke dierenleed in zijn varkensstallen. Helaas weigert Nederland dit goede voorbeeld te volgen.

Ernstige dierenmishandeling

Het is de eerste keer dat een boer in Duitsland een voorwaardelijke gevangenisstraf aan zijn broek krijgt voor overtredingen van de dierenbeschermingswet. De Duitse rechter oordeelde dat Straathof zijn zeugen in te kleine kooien hield, biggen op illegale wijze heeft gedood, en zieke dieren aan hun lot heeft overgelaten. De brute wijze waarop deze varkensbaron met zijn dieren omgaat leverde hem al eerder een beroepsverbod op in Duitsland.

Beruchte varkensbaron

Ook in Nederland overtreedt Straathof al jaren de milieu- en dierenwelzijnsregels. Twee jaar geleden brandde zijn stal de Knorhof tot de grond toe af, een drama waarbij ruim twintigduizend varkens omkwamen. In een petitie die 63.000 keer werd ondertekend riep Varkens in Nood op tot een Nederlands beroepsverbod. 

Maar ondanks de vele misstanden die in Nederlandse stallen van Straathof zijn geconstateerd én het Duitse beroepsverbod, mag de boer in ons land ongestoord uitbreiden en zelfs de Knorhof herbouwen. Daar zullen in de toekomst dus weer duizenden varkens in meerdere verdiepingen op elkaar gepakt worden.

Kamervragen en integriteitsonderzoek

De PvdD en SP stelden Kamervragen over hoe het toch mogelijk is dat een varkenshouder met een Duits beroepsverbod zijn stallen in Nederland gewoon mag uitbreiden. Volgens landbouwminister Schouten geeft een buitenlands beroepsverbod wegens ernstige dierenwelzijnsschendingen geen aanleiding tot een beroepsverbod of maatregelen in Nederland. Een onbegrijpelijk standpunt.

Ook een Bibob-integriteitsonderzoek naar het handelen van Straathof mocht er niet komen. Hiermee kan de overheid onderzoeken of de persoon met wie zij zaken doet wel betrouwbaar en integer is.

Genoeg is genoeg

Nu Straathof in Duitsland daadwerkelijk een strafrechtelijke veroordeling op zijn naam heeft staan is het hoog tijd om de varkensbaron wél aan een Bibob onderzoek te onderwerpen en ook in Nederland zijn vergunningen af te nemen. Het kan niet zo zijn dat deze veroordeelde dierenbeul ongestoord verder mag gaan met het eindeloze dierenleed en misstanden in zijn stallen.

Steun ons in onze strijd tegen Straathof

Door de Nederlandse vergunningen van Straathof juridisch aan te vechten, hebben we de herbouw en uitbreiding van nieuwe megastallen al twee jaar weten te voorkomen. Help jij ons strijden tegen Straathof? Steun ons dan met een donatie!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)