Vernieuwd hitteprotocol blijkt zinloos

14 augustus 2020
hittestress

Nooit eerder hield een hittegolf in Nederland zo lang aan. Maar ondanks de verzengende hitte gingen de veetransporten naar het slachthuis gewoon door. We hameren er al jaren op: het hitteprotocol voor veetransport moet hoognodig verscherpt. Deze week had een vernieuwd protocol het dierenleed tijdens vervoer moeten voorkomen. Helaas, de aanpassingen blijken wederom een wassen neus.

Hittestress

Voor volwassen varkens begint hittestress al bij een temperatuur van 25 graden: het varken kan zijn temperatuur niet meer op peil houden, de hartslag en de bloeddruk stijgen en de dieren gaan snel en oppervlakkig ademen. Dit zijn juist de dieren die naar het slachthuis worden vervoerd. Afkoelen in een vrachtwagen is onmogelijk, omdat de varkens niet kunnen zweten en geen modderbad kunnen opzoeken. Bovendien staan de varkens dicht op elkaar gepakt in de vrachtwagens.

Nationaal Plan moet hittestress voorkomen

Het Nationaal Plan voor veetransport bij extreme temperaturen zou ervoor moeten zorgen dat varkens niet lijden onder hittestress tijdens vervoer. Het plan bestaat uit vrijwillige afspraken tussen de varkenssector en de overheid. Maar Varkens in Nood meldt al jaren dat ellende met oververhitte varkens in vrachtwagens nog geen verleden tijd is. Het Nationaal Plan werd dit jaar verscherpt, maar echte verbeteringen voor de dieren ontbreken.

Zo is veetransport nu wettelijk verboden vanaf een temperatuur van 35 graden. Verder is afgesproken dat langdurige reizen van meer dan 8 uur niet meer mogen plaatsvinden als onderweg temperaturen hoger dan 30 graden worden verwacht. Op warme dagen blijft de NVWA extra controles uitvoeren. Hierbij wordt onder andere gelet op hoeveel dieren in de vrachtwagen geladen zijn.

Onvoldoende verbetering

Dat het aangepaste hitteprotocol niet in staat is om dierenleed tijdens vervoer te voorkomen, werd deze week wederom pijnlijk duidelijk door beelden van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. Zij filmden hijgende, oververhitte varkens in vrachtwagens in Nederland. Varkens in Nood filmde twee jaar geleden ook zulk leed bij varkens die stonden te wachten om geslacht te worden.

Dierenleed voorkomen

Als minister Schouten het dierenleed tijdens transport écht wil voorkomen, dan hebben wij nog wel wat ideeën voor het hitteprotocol. Heel goed om langdurig transport aan te pakken, maar 30 graden is voor varkens nog steeds veel te warm om urenlang vervoerd te worden. Een wettelijk verbod op vervoer vanaf 35 graden voegt ook weinig toe. Het is zelden warmer dan 35 graden in Nederland, dus wat hebben de varkens dan aan zo’n maatregel?

Het is noodzaak om de afgesproken temperaturen op zijn minst met 5 graden te verlagen. Daarbij, varkens moeten genoeg ruimte in de vrachtwagen krijgen om niet oververhit te raken. Alleen met zulke aanpassingen hebben we een hitteprotocol dat het welzijn van het varken echt beschermt.

 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)