De Herkomst - Circulair Varken

In de Tuinen van West, het eerste permanente stadslandbouwgebied van Amsterdam, is in december 2017 varkensbedrijf De Herkomst van start gegaan. Boer Dirk Koolen is dagelijks aanwezig bij zijn tien varkens, en wordt bijgestaan door vijf hulpboeren, vrijwilligers uit de omgeving. De varkens – die niet op het bedrijf zelf zijn geboren – zijn een kruising van Saddleback-varkens en Husumer varkens. Hier is bewust voor gekozen omdat deze dieren sterk zijn. Het leven op De Herkomst is goed! De varkens hebben een weide tot hun beschikking waar ze volop kunnen rennen en wroeten. Bij warm weer is er een modderbad. Om te schuilen en te rusten hebben ze een hok waarvan de vloer bedekt is met stro. De Herkomst streeft naar een circulaire economie: de varkens worden gevoerd met voedselresten, en uiteindelijk worden ze zelf tot voedsel. Ze eten oud brood van een bakker, restproducten van een bierbrouwerij, wei van een kaasmaker, groente van een teler en niet-verkochte groente en fruit van een supermarkt: allemaal bedrijven uit de buurt. Hun mest wordt gebruikt op de grond van het bedrijf zelf. De varkens worden geslacht als ze twaalf maanden oud zijn. Ze worden door de boer met een eigen veewagen naar een ambachtelijke slachterij in Kamerik gebracht, een rit van dertig minuten.

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood