De Herkomst - Circulair Varken

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

In de Tuinen van West, het eerste permanente stadslandbouwgebied van Amsterdam, is in december 2017 varkensbedrijf De Herkomst van start gegaan. Boer Dirk Koolen heeft jaarlijks zo’n dertig varkens op verschillende locaties in Amsterdam. De varkens – die niet op het bedrijf zelf zijn geboren – zijn van het ras Nederlands landvarken. Er is bewust gekozen voor een zuiver ras omdat deze dieren cultureel-historisch gezien waardevol zijn voor Nederland.

Het leven op De Herkomst is goed! De varkens hebben een grote weide tot hun beschikking waar ze volop kunnen rennen en wroeten. Een modderpoel mag natuurlijk niet ontbreken. Om te schuilen en te rusten hebben ze een hok waarvan de vloer bedekt is met stro.

De Herkomst streeft naar een circulaire economie: de varkens worden gevoerd met voedselresten, en zijn zelf ook onderdeel van de voedselketen. Deze vleesvarkens eten oud brood van een bakker, restproducten van een bierbrouwerij, wei van een kaasmaker, groente van een teler en niet-verkochte groente en fruit van een supermarkt: allemaal bedrijven uit de buurt. Hun mest wordt gebruikt op de grond van het bedrijf zelf. De varkens worden door de boer zelf met eigen veewagen naar een ambachtelijke slachterij in Kamerik gebracht, een rit van dertig minuten.

Deel deze varkensboer