Knorhof 2.0 van de baan?

varken buiten
Gemeente Buren krijgt een jaar de tijd om te onderzoeken of het terrein van de Knorhof een andere bestemming kan krijgen.

Sinds de verwoestende brand in 2017 heeft Varkens in Nood zich fel verzet tegen herbouw van megastal de Knorhof. Na jarenlang protest is er eindelijk een doorbraak! De gemeente krijgt een jaar de tijd om na te denken over de toekomstige bestemming van de locatie. Is hiermee de herbouw van de horrorstal van de baan?

Juridische strijd tegen Straathof

Op 27 juli 2017 kwamen 24.000 varkens om het leven tijdens één van de grootste stalbranden in Nederland. De Knorhof, van varkensbaron Adriaan Straathof, brandde tot de grond toe af. Dat was het begin van onze juridische strijd tegen de megastallen van deze omstreden varkenshouder. Een strijd tot aan het Europese Hof van Justitie die resulteerde in de inmiddels klassieke ‘Varkens in Nood-uitspraak’.

Plannen voor herbouw varkenshel

Als het aan Straathof ligt, zal op de plek van de in as gelegde Knorhof een nieuwe megastal herrijzen met nog meer varkens. De beruchte varkenshouder vroeg in 2019 bij de provincie Gelderland een omgevingsvergunning aan voor de herbouw van het bedrijf.

Na jarenlang overleg over het aanpassen van de vergunning, diende Straathof op 12 januari 2022 een aangepaste aanvraag in. De provincie heeft deze aanvraag vorige week buiten behandeling gesteld omdat het dossier voor de aanvraag niet compleet was.

Doorbraak

Hierdoor kon gemeente Buren vorige week een zogeheten voorbereidingsbesluit nemen. Dit geeft de gemeente een jaar de tijd om te onderzoeken of het terrein een andere bestemming kan krijgen, waardoor herbouw van de varkensstal op die plek onmogelijk wordt.  

Hoewel burgemeester Josan Meijers ontkent dat hiermee een definitieve streep is gezet door de herbouw van de Knorhof, heeft de gemeente vanaf het begin duidelijk gemaakt niet te willen meewerken aan de uitbreidingsplannen. Belangrijk is nu dat de gemeente binnen een jaar een nieuw ontwerpbestemmingsplan voor deze locatie maakt.

Varkens in Nood in actie!

Sinds de gruwelijke brand in 2017 heeft Varkens in Nood zich fel verzet tegen herbouw van de Knorhof. En we stonden niet alleen. Ruim 63.000 mensen ondertekenden onze petitie tegen de herbouw en velen hebben gedoneerd. Dit fantastische nieuws hebben we met elkaar bereikt. Het laat zien dat actievoeren zin heeft!

Altijd op de hoogte zijn van onze strijd tegen Straathof? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!