Plannen om te stoppen met couperen moeten wachten op geld

Couperen

Staarten couperen is al zevenentwintig jaar verboden in Europa, maar gebeurt nog op bijna alle varkensbedrijven. Onder maatschappelijke en politieke druk lijkt er langzaam verandering op gang te komen. Heel langzaam.

Staarten couperen moet stoppen

De Europese Commissie geeft aan dat er binnenkort strenger zal worden gecontroleerd of de lidstaten wel genoeg doen om ingrepen als staarten couperen te voorkomen. Na onze campagne eind 2016 is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om staarten couperen eindelijk te gaan stoppen in Nederland. Het begint ook tot de sector door te dringen dat dit zo niet langer kan.

Plannen om te stoppen

In 2013 zijn er door de varkenssector al afspraken gemaakt om staartcouperen aan te gaan pakken. De afspraken zijn vastgelegd in de zogenoemde verklaring van Dalfsen. Die verklaring is een routeplan naar stapsgewijs minder kort couperen van de biggenstaartjes. Het streven is op de ‘lange termijn’ eindelijk te stoppen met couperen. Helaas wordt nergens omschreven wat bedoeld wordt met die lange termijn. Dat klinkt als een vrijbrief om niet of nauwelijks in actie te komen.

Project ‘Varkens met een intacte staart’

Toch bracht vorige week de POV, de organisatie voor Nederlandse varkensboeren, naar buiten dat er begin 2018 een belangrijke nieuwe stap wordt gezet in het project ‘Varkens met een intacte staart’. Het plan is om op enkele bedrijven te gaan proberen te stoppen met couperen. Als een soort proef dus. Ook zal er op bedrijven specifiek gekeken worden naar de risicofactoren voor staartbijten. Dat is heel goed nieuws, want je moet ergens beginnen. Een kanttekening is wel dat er bij wordt vermeld dat er gestart wordt “als de financiering rond is.” Het lijkt erop dat deze plannen vorig jaar ook al klaar lagen, maar dat het geld nog niet gevonden is.

Geld nodig om de wet te handhaven: absurd

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat plannen die ervoor moeten zorgen dat eindelijk de wet nageleefd zal worden, niet doorgaan omdat er te weinig geld is. Staarten couperen is in de hele EU verboden. Dus lijkt het ons niet meer dan logisch dat er kosten nog moeite gespaard worden om deze misstand aan te pakken. Zo snel mogelijk! En in samenwerking met zoveel mogelijk Europese organisaties. Als dat dit jaar niet door kan gaan vanwege geldproblemen, dan is dat voor ons onacceptabel.

Al 27 jaar officieel verboden

Staarten couperen is sinds 1991 officieel verboden in de EU, maar gebeurt nog steeds bijna overal. De teller loopt door. In Nederland zijn sinds het verbod inmiddels bijna 790 miljoen biggen hun staartje onverdoofd kwijtgeraakt.

De maatschappelijke weerstand tegen het couperen neemt gelukkig toe. Wij zullen druk blijven uitoefenen om het probleem continu onder de aandacht te houden. Stoppen doen we pas als alle varkens hun krulstaart mogen behouden. 

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.