Rem op slachtproces bij misstanden in slachthuis

varken in slachthuis

Slachthuizen die de regels overtreden en daardoor onnodig dierenleed veroorzaken, kunnen binnenkort strengere maatregelen verwachten. De openbaring van de misstanden in Nederlandse slachthuizen veroorzaakte grote boosheid onder politici. De Tweede Kamer eist maatregelen. De Kamer wil dat minister Schouten overtreders dwingt om minder dieren per uur te slachten, zodat beter toezicht mogelijk is.

Politieke boosheid over slachthuizen groeit

Ons bericht dat in Nederlandse slachthuizen nog stééds varkens bij volle bewustzijn in het hete broeibad eindigen, leidde tot een stevig debat in de Tweede Kamer. Veel Kamerleden eisen dat er nu eens echt een einde komt aan dit soort walgelijke misstanden. De oproep voor verplicht cameratoezicht op afstand, wordt nu zelfs gesteund door regeringspartij VVD. Daarnaast willen meerdere Kamerleden dat de snelheid van de slachtlijn drastisch omlaag gaat. In varkensslachthuizen worden zo’n 650 varkens per uur geslacht. Een angstaanjagend tempo, dat geen ruimte biedt voor controle op dierenwelzijn. Laura Bromet (GroenLinks) noemt de schaal van de slachterijen een ‘recept voor ellende’, ze vindt dat de snelheid van het slachten omlaag moet. Zelfs minister Schouten van Landbouw gaf toe dat de snelheid van de slachtband niet ten koste mag gaan van het toezicht.

Slachtsnelheid omlaag bij overtreders

William Moorlag (PvdA) en Frank Futselaar (SP) willen naast een aanpassing van de slachtsnelheid ook kunnen ingrijpen in de bedrijfsvoering van de slachthuizen. De overheid moet zich volgens hen actiever inzetten om de dieren te beschermen. Tjeerd de Groot van D66 diende een motie in om de snelheid van de slachtlijn te verlagen, in ieder geval bij slachthuizen die in de fout zijn gegaan. Deze motie is kort geleden aangenomen, dus de minister zal overtreders moeten dwingen om het slachttempo omlaag te brengen.

Dat zijn toch weer kleine successen voor de dieren. We houden de voortgang uiteraard nauwlettend in de gaten! Ondertussen blijft het van belang om de dieren een stem te geven. Binnenkort bieden wij onze brandbrief voor verplicht, onafhankelijk cameratoezicht aan bij de minister en de Tweede Kamer. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we dan 40.000 handtekeningen kunnen overhandigen!

Laatste kans om te tekenen

Vind jij ook dat er nu echt een einde moet komen aan de misstanden in slachthuizen? Dit is de laatste kans om de brandbrief naar minister Schouten te ondertekenen! Help jij de varkens naar 40.000 handtekeningen?

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.