Tweede Kamer antwoordt op onze petitie voor cameratoezicht

25 mei 2020
Varkens

Begin april is onze petitie voor verplicht en onafhankelijk cameratoezicht in slachthuizen overhandigd aan de minister en de Tweede Kamer. De petitie werd in korte tijd ruim 40.000 keer ondertekend.

Dat heeft al geleid tot belangrijke verbeteringen, zoals de toezegging op cameratoezicht in alle slachthuizen. Daarnaast wordt de informatie uit de petitie gebruikt in een aankomend debat over de misstanden in slachthuizen.

Wrede misstanden

Keer op keer komen er afschuwelijke misstanden uit slachthuizen in het nieuws. Varkens worden soms bij volle bewustzijn geslacht of ze eindigen levend in de hete broeibak. Ook in de omgang met de dieren gaat veel mis, varkens worden geschopt, geslagen en bruut opgejaagd.

Resultaten voor de dieren

Ons bericht dat in Nederlandse slachthuizen nog stééds onverdoofde, levende varkens in het hete broeibad terechtkwamen, leidde in februari tot een stevig debat in de Tweede Kamer. Veel politici riepen daarbij op tot verplicht cameratoezicht. Na enige druk van minister Schouten gingen alle Nederlandse slachthuizen begin mei akkoord met cameratoezicht.

Openbare livestream

Dit is een belangrijke stap in de goede richting en een groot succes in onze jarenlange strijd voor verplicht cameratoezicht, maar we zijn er nog niet. Pas als de beelden (mét geluid) via een livestream vrij toegankelijk zijn op de websites van de slachterijen, kunnen we samen een einde maken aan deze gruwelijke misstanden. Varkens in Nood eist verplicht, permanent, transparant en onafhankelijk cameratoezicht op de gehele slachtlijn!

Bespreking in de Tweede Kamer krijgt vervolg

Onze petitie is besproken door de commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De commissie is van mening dat er in de petitie informatie staat die gebruikt kan worden bij het commissiedebat ‘Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)’ dat nog plaats zal vinden.* Als voorbereiding op dit algemeen overleg kunnen Kamerleden de petitie doornemen.

Controle op voortgang

Varkens in Nood blijft controleren of de toezeggingen op het gebied van dierenwelzijn worden nageleefd. Daarbij blijven we benadrukken dat het van extreem belang is dat de camerabeelden ook buiten het slachthuis bekeken kunnen worden. 

Wij zijn erg benieuwd wat het debat gaat opleveren en houden je op de hoogte. Zonder jouw handtekening en steun waren we niet zo ver gekomen!

*Het commissiedebat is openbaar en live te volgen via tweedekamer.nl of via de app Debat Direct van de Tweede Kamer.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)