Succes! Cameratoezicht in álle Nederlandse slachthuizen!

Slachtuyizen
Jo-Anne McArthur/We Animals

Dankzij jullie steun hebben we een mooie overwinning behaald in de strijd voor verplicht cameratoezicht in slachthuizen! Dertien kleine en middelgrote slachthuizen weigerden tot nu toe om vrijwillig mee te werken aan cameratoezicht op hun werkzaamheden. Na de nodige politieke druk gaan nu ook de laatste slachthuizen alsnog overstag. Een belangrijke stap die ervoor moet zorgen dat de misstanden in slachthuizen binnenkort tot het verleden behoren.

Wrede misstanden

De horrorpraktijken die plaatsvinden in Nederlandse varkensslachthuizen zijn buitengewoon gruwelijk. Dieren worden soms bij volle bewustzijn geslacht of ze eindigen levend in de hete broeibak. Ook in de omgang met de dieren gaat veel mis, dieren worden geschopt, geslagen en bruut opgejaagd. Keer op keer komen er afschuwelijke misstanden uit slachthuizen in het nieuws. Steeds weer wordt er schande van gesproken, maar ondertussen verandert er niets voor de dieren. 

Verandering in zicht

Daar lijkt sinds dit jaar eindelijk verandering in te komen. Ons bericht dat in Nederlandse slachthuizen nog stééds varkens bij volle bewustzijn in het hete broeibad terechtkwamen, leidde in februari tot een stevig debat in de Tweede Kamer. Veel politici riepen op tot verplicht cameratoezicht bij alle slachthuizen, zodat de NVWA vanaf een externe locatie het proces kan controleren. Daar strijden wij al jaren voor!

Cameratoezicht in alle slachthuizen

Het lijkt er nu eindelijk op dat alle slachthuizen gehoor gaan geven aan die oproep. De meeste grote slachterijen werkten al vrijwillig mee aan cameratoezicht. Maar een aantal kleine en middelgrote slachthuizen weigerden tot nu toe. Minister Schouten gaf hen tot 1 april de tijd om alsnog vrijwillig over te gaan op cameratoezicht. Als ze dat niet zouden doen, dan zou er op kosten van het slachthuis zelf, permanent toezicht komen van de NVWA. Inmiddels hebben ook de laatste dertien slachthuizen toegezegd cameratoezicht in te voeren.

Dat betekent betere controle op het welzijn van de meer dan 200.000 dieren, waaronder varkens, kalveren en runderen, die ieder jaar in deze slachthuizen worden geslacht.

De strijd gaat door

Dit is een belangrijke stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Pas als de beelden vrij toegankelijk zijn via een livestream op de website van de slachterijen – mét geluid – kunnen we samen een einde maken aan deze schrijnende misstanden!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.