Veertigduizend handtekeningen voor verplicht cameratoezicht!

Biggetje

Gister is de petitie voor verplicht en onafhankelijk cameratoezicht in slachthuizen overhandigd aan de minister en de Tweede Kamer. Dankzij jullie steun is de petitie in korte tijd ruim 40.000 keer ondertekend. Ontzettend bedankt voor jullie hulp, dierenvrienden!

Wrede misstanden

De horrorpraktijken die plaatsvinden in Nederlandse varkensslachthuizen zijn buitengewoon gruwelijk. Varkens worden soms bij volle bewustzijn geslacht of ze eindigen levend in de hete broeibak. Ook in de omgang met de dieren gaat veel mis, varkens worden geschopt, geslagen en bruut opgejaagd.

Inspecteurs van de NVWA die horen te controleren op dierenwelzijn zijn regelmatig medeschuldig aan misstanden. Ze worden geïntimideerd of gedragen zich als collega’s van het slachthuispersoneel. Een extra reden om zo snel mogelijk over te gaan op verplicht cameratoezicht.

Digitaal aangeboden

Gister is de petitie aangeboden aan minister Carola Schouten en aan de betrokken Tweede Kamerleden. Vanwege het coronavirus is de petitie digitaal overgedragen. Het onderwerp is naar aanleiding van alle commotie in januari al uitgebreid besproken in de Kamer.

Toch is het belangrijk om de petitie aan te bieden en deze nog eens extra onder de aandacht te brengen van politici. Het grote aantal handtekeningen toont de zorgen van burgers over de vele misstanden in slachthuizen.

Beloftes en toezeggingen

Gelukkig zijn er al enkele broodnodige verbeteringen aangekondigd. Zo zijn er beloftes over het verlagen van de bandsnelheid van de slachtlijn, in veel slachthuizen worden maar liefst 650 varkens per uur geslacht! Als die snelheid naar beneden gaat, hebben medewerkers en de NVWA iets meer tijd om beter te controleren en in te grijpen bij misstanden.

Veel politici roepen nu op tot verplicht cameratoezicht bij alle slachthuizen, een maatregel waar wij al jaren voor strijden. Als camerabeelden buiten het slachthuis worden gecontroleerd, gaat dat een wereld van verschil maken voor de dieren!

Hoe nu verder?

Wij houden de voortgang uiteraard scherp in de gaten. En wij blijven rapporten van de NVWA opvragen om misstanden in de publiciteit te brengen. Ondertussen danken we alle ondertekenaars hartelijk voor jullie hulp, ook namens de dieren!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.