Varkens Winterswijk stikken in hermetisch afgesloten stal

Varkens in overvolle stal

Donderdagmorgen 20 juni zijn er 900 varkens gestikt in hun stal in Winterswijk. De oorzaak? Een stroomstoring. Waarschijnlijk heeft het wettelijk verplichte alarmsysteem gefaald. Als dit drama één ding duidelijk maakt, is het wel dat het leven van een varken in de vee-industrie geen cent waard is. Zelfs het basale recht op frisse lucht wordt de dieren ontnomen.

Potdichte stal

Varkens in de vee-industrie leven in stallen die volledig afgesloten zijn van de buitenwereld. Mechanische ventilatie voorziet de dieren van zuurstof, maar als het ventilatiesysteem uitvalt, zoals gisteren in Winterswijk gebeurde, dan stikken de dieren binnen enkele uren door gebrek aan zuurstof. Varkens die niet in een scharrelstal of biologische stal leven, hebben geen uitweg naar buiten en dus geen schijn van kans het te overleven.

Onveilig noodalarm?

Iedere varkenshouder is wettelijk verplicht een alarm te hebben voor calamiteiten in de stal. Zodra de ventilatie uitvalt, gaat dat alarm af en moet er een noodsysteem in werking treden om de varkens van lucht te voorzien. Het afschuwelijke ongeluk in Winterswijk bewijst dat dit systeem kan falen. Soms zorgt een stroomstoring ervoor dat het alarm niet afgaat. Alarmsystemen worden bovendien volgens verzekeraars veel te weinig getest. Zeker als de boer niet naast de stal woont, wat steeds vaker het geval is, is het alarm vaak een berichtje naar de telefoon van de varkenshouder. Dat is zorgwekkend, want wat als de boer niet bereikbaar is? Wat als de ontvanger van het alarm geen bereik heeft? Of als de telefoon uit staat?

Geen incident

Het is niet voor het eerst dat varkens stikken in hun stal. In de zomer van 2018 stierven 1200 varkens op dezelfde manier aan verstikking. In 2017 was er een ongeval in Heeswijk-Dinther, waarbij de boer wel gealarmeerd was, maar hulp te laat kwam voor 70 dieren. En ook in de jaren daarvoor is het al vaker voorgekomen.

NVWA, kom in actie

Als de wettelijke noodvoorziening niet in orde is, dan is dat een overtreding en moet de NVWA optreden. Als een falend alarm de doodsoorzaak van 900 varkens was, dan lijkt het ons tijd strenger te gaan controleren op de werking van de alarmsystemen in Nederland. Als verzekeraars en experts aangeven dat de systemen vaak niet goed getest worden, moet de overheid zich daar ernstige zorgen over maken en in actie komen. Als een alarm niet veel meer is dan een smsje, voldoet een varkenshouder dan aan de wettelijke zorgplicht? Wij vinden van niet.

Enige conclusie

Tot slot kunnen consumenten hier weer een wijze les uit trekken: het leven van een varken in de vee-industrie is geen cent waard en zelfs het basale recht op frisse lucht wordt de dieren ontnomen.

Doe hier niet langer aan mee. Eet geen vlees uit de vee-industrie.

Help de varkens, doneer, zodat wij kunnen strijden om de miljoenen varkens in de veehouderij een beter leven te geven.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.