Dit deden we voor de varkens in 2021!

Varkens in modder
Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de varkens! Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood.

Dankzij jouw steun hebben we dit jaar weer een hoop kunnen bereiken voor de varkens! Dit zijn de belangrijkste successen van 2021.

Slachthuis Gosschalk zwaar gestraft

Onze undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk veroorzaken dit jaar veel ophef. De beelden laten zien dat weerzinwekkende dierenmishandeling tot de dagelijkse gang van zaken hoort in het slachthuis. De Tweede Kamer bespreekt de beelden. Toezichthouder NVWA noemt de gefilmde praktijken “volstrekt onacceptabel” en komt met een zware straf: Gosschalk wordt voor onbepaalde tijd gesloten. Grote klanten van het slachthuis, zoals Albert Heijn, Jumbo en McDonald’s, maken meteen een einde aan de samenwerking. Na een sluiting van bijna twee maanden is Gosschalk inmiddels weer gestart met slachten. Wel wordt het slachthuis nog steeds extra scherp in de gaten gehouden door de NVWA. Dit strengere toezicht is deze maand nog verlengd.

Europese Commissie belooft einde aan kraamkooi

Een verbod op kraamkooien is sinds dit jaar in zicht: de Europese Commissie belooft het gebruik van kooien in de veehouderij te stoppen. Deze belofte is een reactie op het burgerinitiatief ‘Stop de kooien’. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Varkens in Nood, verzamelden handtekeningen voor een Europees kooiverbod. Met succes! De Europese Commissie gaat een wetsvoorstel schrijven om alle kooien in de veehouderij geleidelijk af te schaffen.

Strengere wetgeving tegen giftige stallucht

Begin dit jaar vragen we aandacht voor de ziekmakende lucht in varkensstallen; in oktober kondigt demissionair minister Schouten strengere regels aan voor luchtkwaliteit. Varkens ademen hun leven lang giftige gassen en stofdeeltjes in. Miljoenen varkens kampen met gezondheidsklachten als pijnlijke longontstekingen en rode, geïrriteerde ogen. Door vage wetgeving is het lastig voor toezichthouders om deze misstanden aan te pakken. Dat gaat nu veranderen. Er komen wettelijke grenzen voor de concentraties van giftige gassen die in stallucht aanwezig mogen zijn.  

Grootschalige mediacampagne voor biggenstaartjes

In juni zijn we een grootschalige mediacampagne gestart om een einde aan te maken aan het afbranden van biggenstaartjes. Met deze campagne informeren we consumenten over het verborgen leed achter goedkoop varkensvlees. Tussen 14 en 31 januari wordt onze tv-spot tegen couperen uitgezonden op NPO 1, 2 en 3.

De leefomstandigheden in de vleesindustrie zijn zo verschrikkelijk dat veel varkens van frustratie in staarten van hokgenoten gaan bijten. Om dit te voorkomen, worden vrijwel alle biggen in Nederland op wrede wijze verminkt: zonder enige vorm van verdoving of pijnstilling wordt hun staart afgebrand. Dit is al 30 jaar verboden maar het wordt nog steeds gedoogd.

Als supermarkten meer zouden betalen voor varkensvlees dan kunnen de boeren hun stallen diervriendelijker inrichten. Dat is de enige échte oplossing tegen staartbijten.

Weekend van het Varken

Dit jaar organiseerden we een bijzonder evenement: een live editie van het Weekend van het Varken. Tijdens dat weekend openen een flink aantal vijfsterren-varkensboeren hun deuren zodat bezoekers kunnen kennismaken met de dieren. De boeren vertellen enthousiast over de varkens, en bezoekers zien moedervarkens die tevreden in een modderpoel liggen terwijl hun biggen wroeten en ravotten. Er is geen betere manier om te laten zien dat varkens veel beter verdienen dan een leven in de intensieve veehouderij. Honderden mensen maken gebruik van de kans om deze geweldige dieren te ontmoeten. 

Geef de dieren een minister van Dierenwelzijn

Meer dan 51.000 mensen ondertekenen onze oproep voor een minister van Dierenwelzijn. In oktober overhandigen we deze aan de informateur van het nieuwe kabinet. We plaatsen posters rondom het Binnenhof en de Tweede Kamer om extra aandacht te krijgen voor onze oproep.

Er worden in Nederland ruim 150 miljoen dieren gehouden, waaronder 12 miljoen varkens. Deze dieren lijden onder het beleid van het landbouwministerie, dat verantwoordelijk is voor hun welzijn. Ditzelfde ministerie is namelijk ook verantwoordelijk voor de economische belangen van de veehouderij. Dit is een onmogelijke spagaat waarbij steeds goedkopere en grootschaliger productie altijd zwaarder weegt dan het welzijn van dieren. Dat kan zo niet langer! Varkens in Nood pleit daarom voor een onafhankelijke minister van Dierenwelzijn, die wél opkomt voor de dieren.

Bedankt voor je hulp!

Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de varkens! We hopen dat de varkens ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Ben je het eens met onze standpunten en wil je meer doen voor de varkens? Met een donatie draag je direct bij aan het werk van Varkens in Nood. Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van donaties, elk bedrag is meer dan welkom!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.