Bescherm het welzijn van varkens, óók in onzekere tijden

Overschot aan varkens

Minder varkens naar de slacht door corona en Afrikaanse varkenspest. Dat klinkt positief, maar het heeft overvolle stallen tot gevolg. Te weinig ruimte op stal zorgt voor dierenleed. Varkens kunnen geen natuurlijk gedrag meer vertonen, wat zorgt voor stress en verwondingen.

Steeds meer varkens in Nederlandse stallen

Nederlandse varkensstallen raken steeds voller. Door corona hebben de slachthuizen maandenlang op lagere snelheid gewerkt. Ook de Afrikaanse varkenspest speelt een steeds grotere rol. Nu de ziekte in Duitsland is opgedoken, neemt wereldwijd de vraag naar Duits varkensvlees af. Normaal gaan er wekelijks duizenden Nederlandse biggen naar Duitse stallen, om daar verder te groeien en geslacht te worden. Voor deze biggen is nu geen plek meer, waardoor ze in Nederland langer in de stal blijven. 

Welzijn komt in gevaar

Meer biggen in de stal maakt het moeilijker om hun welzijn te beschermen. Al deze dieren moeten goed verzorgd worden én er moet genoeg ruimte zijn in de hokken. Juist de ruimte die ieder varken hoort te krijgen kan nu een probleem worden. Varkensstallen zijn al ingericht op zoveel mogelijk varkens per hok. Een varken van zo’n 100 kilo krijgt maar 0,8 m2 ruimte. Nu de varkens langer in de stal moeten blijven, moeten ze die ruimte ook nog eens delen met meer dieren. Want er worden nog evenveel biggen als altijd geboren, die ook weer groter groeien en een plek in het hok nodig hebben.

Te weinig plek in de stal veroorzaakt dierenleed. Varkens hebben ruimte nodig voor sociaal gedrag. Zo kunnen ze in een te volle stal niet spelen of agressie van hokgenootjes vermijden. Er blijft alleen genoeg plek voor staan en zitten over. Uit frustratie zullen ze juist meer agressie vertonen en in elkaars staarten gaan bijten. 

Varkenshouders zien het probleem niet

Varkenshouders maken zich nog geen zorgen over de ophoping van varkens. Volgens hen komt het welzijn van de varkens niet ‘echt’ in het geding, zelfs bij nog vollere hokken. Ze stellen dat het aanwezige afleidingsmateriaal problemen voorkomt. Een interessante uitspraak, want op de meeste varkensbedrijven voldoet het afleidingsmateriaal niet aan de regels.

Laat varkens niet de dupe worden

Ziektes als corona en Afrikaanse varkenspest zullen voorlopig voor onrust zorgen in Nederland. Varkens mogen hier niet de dupe van worden. Varkenshouders zijn nu niet verplicht om een plan van aanpak te hebben voor onvoorziene situaties. Varkens in Nood vind dat dit wél zou moeten. Zo voorkomen we onnodig dierenleed in deze onzekere tijden. 
 

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.