Dierenleed iets verzacht in Ghana

Varkens in Ghana

De dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals zet zich ook dit jaar weer in voor een beter welzijn in Ghanese slachthuizen. Varkens in Nood steunt hun belangrijke werk opnieuw met een donatie. Het lijken misschien druppels op een gloeiende plaat, maar wat kun je anders om het leven voor dieren wereldwijd te verbeteren? Hulde aan deze helden die de gruwelijke slachtpraktijken in de ogen zien en de dood voor de dieren ietsje minder pijnlijk weten te maken.

Ver van ons bed?

Een dier is een dier en dierenleed is dierenleed. Waar je je ook bevindt. Toch kiest Varkens in Nood er in de regel voor om het welzijn van de varkens in Nederland te verbeteren. De keuze daarvoor is logisch: er is veel mis met het welzijn van varkens in Nederland, hier kunnen we consumenten beter bereiken, staan we dichterbij de sector en kunnen we in gesprek met de overheid. Maar soms zien we in het buitenland zúlke afschuwelijke situaties, dat we niet de andere kant op kunnen kijken.

Eyes on Animals in Ghana

Zo toonde Eyes on Animals ons beelden van varkensslachthuizen in Ghana. Achterstallig onderhoud en gebrek aan financiën leiden bijvoorbeeld in het varkensslachthuis in Kumasi tot zeer ernstig dierenleed. Relatief kleine investeringen kunnen een enorm verschil maken. Dus knapt Eyes on Animals nu de slachthuizen op. Ook wordt het personeel getraind, en worden er gesprekken gevoerd over dierenwelzijn om mensen meer bewust te maken.

Onnodig lijden bespaard

Bij het slachthuis in Kumasi werden de varkens doodgeslagen met een metalen buis. Een afschuwelijke manier om te sterven, omdat het meestal niet lukt de dieren in één klap bewusteloos te slaan. Wij doneerden geld voor bedwelmingspistolen en kogels – een luguber cadeau, maar een sterke verbetering voor het welzijn. Waterleidingen zijn gerepareerd waardoor de dorstige dieren bij aankomst tenminste iets kunnen drinken. Ook is een opdrijfgang gerepareerd, waardoor de varkens nu weer het slachthuis in kunnen lópen; voorheen werden ze over de hekken getild en gegooid - aan de oren, staart en ledematen. Veel poten zijn daarbij gebroken.

Door de trainingen en adviezen is het te hopen dat het slachthuispersoneel ook alle voordelen ziet, voor zowel de dieren als voor henzelf. Het slachtproces verloopt namelijk makkelijker na verdoving, en het tillen van varkens is een stuk zwaarder dan als ze zelf lopen.

We danken Eyes on Animals voor hun belangrijke werk en we danken onze donateurs voor hun bijdragen! We zijn blij dat we iets hebben kunnen doen om het leed van de varkens in Ghana een klein beetje te verminderen.

Bekijk hier de beelden van de situatie in slachthuizen in Ghana. Let op: dit zijn vreselijke beelden.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.