Speklab: een mooie verschrikkelijke documentaire

23 oktober 2018
Still uit de documentaire Speklab

Minou van den Berg studeerde deze zomer af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met haar afstudeerproject Speklab. Deze achttien minuten durende documentaire gaat over het leven binnen een van de grootste varkenshouderijen van Nederland. Een bedrijf waar in zes maanden tijd zo’n 40.000 varkens worden klaargestoomd voor de slacht.

Begin oktober ontvingen wij een uitnodiging voor de première van Speklab in Museum Hilversum. Uiteraard waren wij erg benieuwd naar de beelden van de grote varkenshouderij, het gebeurt immers niet vaak dat een filmploeg de vrijheid krijgt alles te kunnen filmen.

Het resultaat stelde ons niet teleur. Of eigenlijk wel natuurlijk… Wat Speklab laat zien is verschrikkelijk: een bevalling van een zeug die niet bij haar biggetjes kan komen omdat ze vastzit in een kraamkooi, het afbranden van staartjes van drie dagen oude biggen, de kale hokken waar de varkens zich doodvervelen, vrachtwagens vol varkens op weg naar de slacht. Horrortaferelen die normaal gesproken achter gesloten deuren blijven. Maar de manier waarop deze verschrikkingen zijn vastgelegd is zeker heel mooi te noemen. ‘Mooie beelden’ van een varkensfabriek. Het klinkt raar, maar het kan echt.

Speklab is nog tot 1 december 2018 te zien in Museum Hilversum. Wij raden iedereen aan om te gaan kijken. Zelden zie je het dagelijks leven van een varkenshouderij zó mooi vastgelegd.

Bekijk alvast de teaser:

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)