‘Speklab’ geeft exclusieve kijk in megastal

Biggen in 'Speklab'

Minou van den Berg studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht af met de documentaire ‘Speklab’. Achttien minuten lang krijg je een kijkje in een van de grootste varkenshouderijen van Nederland. Een bedrijf waar in zes maanden tijd 40.000 varkens worden klaargestoomd voor de slacht.

Wij werden door Minou uitgenodigd voor de première van ‘Speklab’ in Museum Hilversum. Uiteraard waren wij erg benieuwd naar de beelden van de grote varkenshouderij, het gebeurt namelijk niet vaak dat een filmploeg de vrijheid krijgt alles te filmen.

Het resultaat stelde ons niet teleur. Of eigenlijk wel natuurlijk…

Wat de documentaire laat zien is verschrikkelijk, maar aan de orde van de dag op een varkensbedrijf: een bevalling van een zeug die niet bij haar biggetjes kan komen omdat ze vastzit in een kraamkooi, het afbranden van staartjes van drie dagen oude biggen, de kale hokken waar de varkens zich doodvervelen en grote aantallen varkens die in vrachtwagens geladen worden op weg naar de slacht.

Zelden zie je het dagelijks leven van een varkenshouderij zó mooi vastgelegd. ‘Mooie beelden’ van een varkensfabriek. Het klinkt raar, maar het kan echt.

Bekijk hier ‘Speklab’ van Minou van den Berg:

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)