Stal met 37.000 varkens uit Duitsland geweerd

18 oktober 2017
Megastal
Foto: Deutscher Tierschutzbund E.V.

In Haßleben, Duitsland, mag een Nederlandse varkenshouder geen megastal bouwen. De rechter gaf dit oordeel vanwege ontbrekende bouwrechtelijke vereisten en ontoereikende inspraak van de maatschappij.

Het Nederlandse bedrijf Van Gennip was in 2005 nog van plan om 85.000 varkens te gaan houden in de Duitse gemeente. Hiervoor wilde het bedrijf een oude stal uit de toenmalige DDR ombouwen en vernieuwen. Het aantal van 85.000 dieren werd uiteindelijk gereduceerd tot 37.000.

Al sinds 2005 vechten meerdere dieren- en milieubeschermingsorganisaties tegen de heropening van de oude varkensstal. Toen er in 2013 toestemming werd gegeven voor de bouw van de stal, zijn de organisaties er ook op juridisch gebied tegen ingegaan.

Uiteindelijk besloot de rechter dat de stal er niet mag komen vanwege het ontbreken van bouwrechtelijke vereisten en onvoldoende inspraak van de maatschappij. Dat in deze stal tienduizenden dieren onder verschrikkelijke omstandigheden gehouden zouden worden, maakte in de beslissing van de rechter niet uit. Hoe dan ook, de varkens zullen er niet komen!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)