Varkensboeren wacht zwaar weer

Varkensboeren

Varkensboeren staat weer een zware periode te wachten. In 2020, zo verwachten zij zelf, is een groot gedeelte van hen gestopt.

De cijfers: 28 procent van de vleesvarkenshouders en de eigenaren van gesloten bedrijven, waar biggetjes worden geboren en vetgemest, denkt dat ruim 30 procent van de boeren in 2020 is verdwenen. Van de zogenaamde vermeerderaars – bedrijven die alleen biggetjes ‘produceren’ – gelooft 36 procent dit. Dat blijkt uit een enquête van het tijdschrift Pig Business.

Slechte prijzen

Afgelopen week maakte het CBS bekend dat er 500 varkenshouders het afgelopen jaar stopten met hun varkensbedrijf. Nederland telt nu nog 4.430 bedrijven waar varkens gehouden worden ten opzichte van 4.930 in 2015. Dit is een daling van 10,1 procent.

Overigens betekent het dalende aantal bedrijven niet dat er minder varkens worden gehouden in Nederland. De bedrijven die overblijven worden namelijk steeds groter. Boeren die geconfronteerd worden met slechte prijzen en overproductie reageren daar helaas meestal op door uit te breiden, niet door te kiezen voor duurzaamheid. 

Deel dit artikel