Eindeloos doorfokken flink aan de kaak gesteld

Zeug met biggen in kraamhok

Wie denkt dat vee in Nederland op een verantwoordelijke, relatief diervriendelijke manier wordt geproduceerd, moet de uitzending van Radar van gisteravond even terugkijken. Het programma besteedde aandacht aan de manier waarop varkens, kippen en koeien eindeloos worden doorgefokt, met huiveringwekkende resultaten.

Kijk maar naar wat er met varkens is gebeurd. In het jaar 2000 kreeg een moedervarken gemiddeld elf biggen en had ze 12 tepels om haar jongen mee te voeden. Door gesleutel aan het DNA van deze dieren, iets waar grote fokbedrijven dagelijks mee in de weer zijn, krijgen zeugen inmiddels 14,4 biggen per worp. En dat is niet alles: ze heeft er 2 extra tepels bijgekregen om al die jongen van melk te voorzien.

Onvoorzien bijeffect: de biggen zijn zwakker en gaan vaker dood. De zeugen sterven bovendien jonger, want om de 4 maanden 14 biggen op de wereld zitten, dat is een enorme aanslag op een varkenslichaam.

Grenzen

Dit onderwerp maakt ons al jaren boos. Tot dusverre zijn er echter geen grote partijen te vinden die hier een grens aan willen stellen. Zelfs het Beter Leven Keurmerk zwijgt over het aantal tepels per zeug of de maximale toomgrootte. En zo neemt de biggensterfte steeds verder toe.

In de uitzending van Radar stelde Wakker Dier terecht dat de ethische en lichamelijke grenzen van dieren ver overschreden zijn. De organisatie roept staatssecretaris Van Dam bovendien op om strenge eisen te gaan stellen aan het doorfokken van varkens, koeien en kippen – iets waar wij het van harte mee eens zijn.

LTO

Van Dam reageerde echter als vanouds: de sector moet het zelf oplossen. Hopelijk komt hij er dit keer niet zo makkelijk mee weg. Want de weerstand groeit, zo bleek uit het programma. Filosoof Bas Haring en zelfs Maarten Leseman van LTO zeiden namelijk dat er inderdaad een grens moet worden gesteld. Hopelijk wordt nu snel de eerste stap gezet op weg naar goede regelgeving. 

Deel dit artikel